Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Djupa ämnen i kort format

27 aug , 2014, 21.05 Malin Slotte

 

amila3 (1)

En pappa som kammarr sin babys hår. En pojkes raseri. Tsunamin i Thailand.

Det är några saker som vi får uppleva i de kondenserade berättelserna i Radio Vegas satsning Lyssna! Flera av kortdokumentärerna har sänts i Radiohuset i sommar. Lyssna! är ett resultat av workshoppar som den prisbelönade danska radioproducenten Rikke Houd hållit på Yle. Hon introducerade ett annat sätt att göra radio: I stället för att tänka hur långt ett program ska bli, ska man föreställa sig hur djupt det kan vara. Hon tänker alltså på radio som lager av scener, ljud, känslor och musik. Workshopparna på Yle gav frukt i ett antal drygt fem minuter långa minidokumentärer, och fler kommer att sändas under hösten.

I kväll uppmärksammas kortdokumentärsatsningen i ett direktsänt specialprogram där studiogäster lyssnar på och diskuterar ett urval av programmen. I studion finns förutom programmakare även historieläraren Agneta Bruun, som är huvudperson i en av dokumentärerna, författaren och kortdokumentärfantasten Malin Kivelä samt programvärden Charlotte Sundström.

Många fina program har producerats inom projektet. Ämnena är personliga, man har grävt där man står och fokuserar ofta på vändpunkter i livet. Det är förtätade ögonblick där en välfunnen infallsvinkel fångar något stort.

Annika Sylvin-Reuter går till plastikkirurgen och ta reda på vad som borde åtgärdas på hennes kropp. Viktor Granö har intervjuat sin mamma som tar oss med på en oförklarlig upplevelse hon hade under ett migränfall. Mest egensinnig och humoristisk är Ann-Sophie Sandströms kortdokumentär där hon använder sig av ett gammalt kassettband från tonåren där hennes bror får ett hysteriskt utbrott. I Kia Svaetichins program återupplever en man tsunamin i Thailand och Sune Bergström skildrar åldrandet genom sin far.

Kortdokumentärerna finns även på Yle Arenan. Det kan rekommenderas att gå in och botanisera i utbudet.

Kortdokumentärfestival på Vega sänds direkt i kväll onsdag i Radio Vega kl. 21.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.