Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor,Komediserie

Seften svennar!

3 sep , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Från början var ”Bastuklubben” en parodi på K-rautas reklamfilmer i Sverige. Parodierna ingick i svenska Kanal5:s populära Saturday Night Live-variant Partaj. Bastuklubbens karaktär ”Jarmo” blev så populär att han nu blivit huvudperson i en spinoffserie i fyra delar med samma namn, som nu även den finska systerkanalen TV5 sänder. Jarmo (Johan Pettersson), en råbarkad kraftkarl ”som kan stycka en älg med bara händerna”, sitter på laven och öser sin verbala svada över dessa fjolliga sillmjölkar till svenska män.

I denna helsvenska produktion kastas bad i form av nationella stereotyper så det bara fräser om det på bastustenarna, och både den finske och svenske mannen får sig med basturiset så ryggen glöder.

Jarmos bastusvada späs ut med sketcher på temat finsk übermaskulinitet/svensk mjukismanlighet. Bland annat får vi se finska barnprogram som En finne är starkare än fyra svennar. Samt exempel på filmer som När lammen håller seften, Exorcistinen och Ensam memma.

Är det här inte väldig fördomsfullt? Ja, och det är det som är själva poängen, och stereotyperna är dragna till sin spets åt båda hållen. Det är vansinnigt överdrivet, och faktiskt också ovanligt roligt och fyndigt, för att inte tala om verbalt mustigt och kreativt.

Bastuklubben sänds i TV5 onsdagar kl. 20.00, repris torsdagar kl. 23.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.