Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Ståupp,Tävling

Ståuppandets svåra konst

4 sep , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

I juni 2013 lanserade Yle en ny sommarunderhållning, Naurun tasapaino, en talangtävling för ståuppkomiker. Programmets popularitet översteg förväntningarna: nästan en halv miljon tittare såg den direktsända finalen från Peacock-teatern i Helsingfors.

Detta har lett till en andra säsong, nu förlagd till en attraktivare sändningstid som torsdagsunderhållning under hösten. Åter tävlar tio ståuppkomiker som denna säsong sägs vara mer erfarna än i den förra. De har alla scenvana, allt från några år till ett par decennier. En del är till och med ståuppare till yrket. Av de tio är endast en kvinna, samiskbördiga Päivi Kuuva, som trots att hon hör till tävlingens minst erfarna deltagare lämnade IT-branschen för några år sedan för att satsa på scenen. Tävlar gör också två personer som inte har finska som modersmål: kanadafinländaren Peter Sapiano har gjort ståuppgig på finska i bara ett år, och sverigefinländaren Janne Westerlund hör till de hyfsat kända komikerna i vårt västra grannland.

Varje vecka ska de tävlande skräddarsky skämten för den publik de ska uppträda inför. I kväll är temat teater då de ställer sig på Nationalteaterns scen. I senare avsnitt ska de uppträda för barnmorskor, adhd-förbundets medlemmar och teknologstuderande. Uppträdandena bedöms av en trepersonersjury bestående av komikern Ilari Johansson, ståuppkritikern Liisa Kukkola och en inbjuden gästdomare, i kväll Jukka Puotila. Direktsänd final blir det den på Nationalteatern den 30 oktober då tittarna utser vinnaren.

Det är ett lyckat koncept. Få saker är så underhållande som bra ståuppkomik, och få saker kan vara så träigt pinsamma som ståuppskämt som landar som flygodugliga kalkoner i famnen på sin uttryckslösa publik. Programmen fångar också de ögonblicken, utan att för den skull vältra sig i förnedringen. Förutom tävlingsmomentet är det också intressant att höra juryn analysera framträdandena. Det hade man gärna sett mera av.

Skrattbalans sänds i TV2 torsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 00.20.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.