Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Sponsrad arbetsplatskomedi

7 sep , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Den tiodelade sitcomserien Brändärit är en av höstnyheterna i MTV3. Det nyaste med serien är att den tar produktplacering i finsk tv till en ny nivå. Serien är ett samarbete mellan reklambyrån TBWA\Helsinki och produktionsbolaget Fremantlemedia Finland. Handlingen utspelar sig på en fiktiv reklambyrå, och i varje avsnitt ska de anställda skapa en multimedial reklamkampanj kring ett i verkligheten existerande känt varumärke. Även om det är en komediserie med sina egna intriger, får märket rikligt med exponering i avsnittet.

Produktplacering är i sig förstås inget nytt, men i finska sammanhang torde den aldrig tidigare integrerats i en fiktiv series handling i så hög grad som i Brändärit. Produktplacering kan vi ständigt ana oss till i serier och filmer, för att inte tala om de kommersiella kanalernas livsstilsprogram. Exempelvis i TV4-komedin Solsidan, som också sänds i Yle Fem, ingår produktplacering, vilket knappast kan vara helt bekvämt för ett reklamfritt public service-bolag. Även världens bästa dramaserie Mad Men, som också utspelar sig på en reklambyrå, innehåller produktplacering – det behöver alltså inte ha något med seriens kvalitet att göra. Reklamfilmer är också ofta komedier i miniatyr, så att förena reklam med sitcom verkar inte långsökt.

Frågan är ändå hur glada de varumärken som nu associeras med serien Brändärit har skäl att vara? Det här är nämligen allt annat än lysande komedi. Efter arbetsplatskomediserier som The Office har man även vissa förväntningar på detta inhemska försök i genren. Den hippa reklambyrån borde vara hur tacksam som helst att driva med. Men även om serien utger sig för att handla om just detta, verkar de som gjort den inte vara särskilt intresserade av eller insatta i den miljö de skildrar. Det hade kunnat bli intelligent och skarpt observerad igenkänningshumor. I stället blev det något slags gapigt, oinspirerat försök till fars. Okreativt och gammalmodigt.

Brändärit sänds i MTV3 söndagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 16.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.