Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Sexistisk strandunderhållning

9 sep , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

ve000e8n9x

Det finns en nisch inom finsk tv som går ut på att lättklädda ”kändisskönheter” utsätts för fysiska utmaningar. Viidakon tähtöset (Queens of the Jungle), där kändisskönheter är halvnakna i djungeln, har rullat i tre säsonger på Sub. Maatilan prinsessa var en budgetvariant i TV5 där man i stället för exotiska miljöer placerade kändisskönheterna i finsk lantmiljö. Gemensamt för dessa program är att deltagarna återkommer i serie efter serie. De är ett slags realityserieproffs ur kändispoolens B-skikt som verkar leva på att delta i dokusåpor. De flesta av de tio deltagarna i Martina ja hengenpelastajat har tidigare medverkat i någon realityserie. Många har också placerat sig i olika skönhetstävlingar.

Det är fråga om den kategori av kändisar som brukar kallas ”turha julkkis” (onödig kändis) på finska, eller ”famous for being famous” (känd för att vara känd) på engelska. Martina ja hengenpelastajat (titeln kommer sig av att Martina Aitolehti är programledare) låtsas ge sken av att lära dessa Pamela Anderson-wannabes göra lite nytta, det vill säga rädda liv som badvakter. Tävlingen är förlagd till en sandstrand i Thailand och vinnaren får kompetens att jobba som badvakt. Martina Aitolehtis sidekick är Anne Hiltunen från livräddningsförbundet, vilket väl är tänkt att ge det hela en air av seriositet. Aitolehti gick själv en badvaktsutbildning inför serien.

Livräddandet är förstås bara fernissa. Det här är ett program som i första hand fyller funktionen att exponera kvinnors kroppar i opraktiskt skurna baddräkter för giriga blickar. Som tv-produktion är det för ointressant för att man ens ska orka provoceras.

Martina och badvakterna sänds i Jim tisdagar kl. 21.00, repris onsdagar kl. 20.00 och lördagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.