Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Krigets brutala vardag

10 sep , 2014, 21.15 Malin Slotte

 

Hundratusentals döda. Flyktingar i miljoner.

Rapporterna från det pågående inbördeskriget i Syrien är tecken på en humanitär katastrof av ofantliga mått. Omvärlden betraktar på avstånd vad som sker i landet – att resa dit är livsfarligt och utlänningar har uppmanats lämna landet.

En inifrånskildring av vad som pågår är syriern Talal Derkis långfilmsdokumentär The Return to Homs från 2013. Den vann dokumentärklassen vid Sundancefestivalen i vintras.

Under tre år, med start 2011 då kriget bröt ut som ett led i den arabiska våren, följer filmen sina två huvudpersoner. Den ene är 19-årige Abdul Basset Saroot, en stilig fotbollsspelare som rankats som en av de mest lovande unga målvakterna i Asien. Han använder sin karisma till att leda allsång på gatorna mot president Bashar al-Assads regim, och utvecklas under filmens gång till en ledaregestalt för en av de motståndsgrupper som krigar med vapen i hand.

Dokumentärens andra huvudperson är den 24-årige fotografen och medieaktivisten Ossama al Homsi, vars ansikte döljs i filmen för att skydda honom. Det var tänkt att han skulle stå med som en av dokumentärens filmare, men det händer saker som ändrar planerna.

Det här är en mycket brutal dokumentär – så blodig i sin skildring av livets skörhet och krigets grymhet att sändningstiden känns tidig. Det handlar om en tillvaro där döden ständigt hotar. Staden är i ruiner, det smäller från kulor, bomber och granater. Människor träffas, skadas, dör, förs i ilfart in till sjukvårdsteam som gör vad de kan. Folk sörjer sina kamrater och släktingar på likvakor och begravningar. Mitt i allt våld försöker Basset och hans kamrater hålla modet uppe genom att sjunga kampsånger.

Dokumentären gör det inte lätt för tittaren. Den ger inte mycket bakgrund och analys av vad som händer, det förutsätts man ha koll på. Det är en kaotisk skildring av ett kaotiskt tillstånd med små andningspauser i ett krig som ännu inte sett någon ände.

Tillbaka till Homs sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 21.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.