Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Tillbaka i rampljuset

13 sep , 2014, 19.10 Malin Slotte

 

En av de största finska tv-succéerna de senaste åren är Nelonens Vain elämää, vars tredje säsong för övrigt startar på fredag. I programmet gör finska artister från olika musikgenrer tolkningar av varandras låtar. De två tidigare säsongerna av det ursprungligen nederländska formatet har utsetts till årets bästa underhållning på Gyllene Venla-galan.

Nu verkar Yle göra ett seriöst försök att åstadkomma en liknande succé med en finsk version av ett annat framgångsformat, brittiska The Big Reunion. Det går ut på att fem nedlagda band återförenas, repar intensivt i ett par veckor för att slutligen uppträda inför publik igen. Banden som i november ställer sig på Barona-arenans scen i Esbo för att framföra både gammalt och nyskrivet material är Neon 2, Don Huonot, Mascara, Miljoonasade och Kwan.

Kvällens premiäravsnitt ägnar sig helt åt Neon 2:s historia. Bandet lanserades som en långhårig pojkduo bestående av Jussi Rainio och Rami Alanko, men var egentligen ett femmannaband. De var kända för sina ballader, exempelvis Kemiaa, och blev aningen motvilligt stora flickidoler. När de klippte av sig manarna och riktade sig till en mognare publik blev det tvärstopp i karriären. Hårdast blev fallet för Jussi, bandets vackre sångare med den melankoliskt beslöjade blicken. En stor del av kvällens program ägnas åt hans söndrighet och kamp mot alkoholen, och förutan hans berättelse hade premiären blivit bra mera intetsägande.

We Want More heter den finska versionen – och den naturliga frågan är: vill vi ha mera? Programmet har förstås ett nostalgivärde för att det minns band som hört till mångas ungdom. Det finns säkert också ett visst intresse av att se medlemmarna i dag, och ett visst spänningsmoment i att se dem uppträda igen. Risken är ändå att Vain elämääs format är folkligare och fångar in en bredare publik, medan We Want More främst lockar bandens gamla fans, vilka i och för sig inte var så få.

We Want More sänds i TV2 lördagar kl. 19.10, repris söndagar kl. 00.15 och måndagar kl. 18.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.