Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reseserie

Nyhetsankaret som reseledare

23 sep , 2014, 20.05 Malin Slotte

 

ve000esvff

Till Finlands största tv-kändisar hör tveklöst Peter Nyman, numera nyhetsankare i MTV3, tidigare programledare för Yles populära aktualitetsunderhållning Uutisvuoto. I höst är han även aktuell som programledare för en tiodelad reseserie, Peter Hispaniassa, på MTV3.

Peter Nymans varumärke står för trovärdighet och kunnande, därför har jag vissa förväntningar på kvällens seriestart. Tyvärr kommer förväntningarna snabbt på skam. Jag hade hoppats att detta skulle vara en sorts belevad gentlemannamotsvarighet till Ville Haapasalos mustiga, yviga och välgjorda reseäventyr i tidigare Sovjetstater. Den största skillnaden är förmodligen den att Ville Haapasalo haft en helt annan budget är Peter Hispaniassa, och sådant märks och återspeglar sig ofrånkomligt på kvaliteten.

Serien är visuellt anspråkslös, och ger ett avslaget, stelt och ansträngt intryck. Berättandet är mera redovisande nyhetsinslag än levande, inspirerande resedokumentär. Att en programledare för en dylik serie inte talar landets språk är ett problem, vilket man försökt kompensera genom att ta in Luisa Gutiérrez Ruiz som samtalspartner och för att göra vissa intervjuer på spanska, en sidekick med vilken personkemin för övrigt inte fungerar.

Peter Nyman uppger själv i serien att Spanien är en sorts hobby för honom, men programmet ger inte känslan av att det är ”sitt” Spanien han visar för tittarna. Det blir mycket gående längs Madrids gator i fösta avsnittet, och vi får träffa förvånansvärt få spanjorer. Den begränsade budgeten blir tydlig när Peter och Luisa går in på världens äldsta restaurang, som också är en av världens toppklassade, ser sig omkring och kollar lite på menyn, för att gå ut igen. Samma sak är det när Peter Nyman ska gå på fotboll. Kameran får följa med in på arenan när den är tom. När Peter sedan går på match filmar han den kokande stämningen själv med sin mobilkamera.

Peter i Hispania sänds i MTV3 tisdagar kl. 20.05, repris onsdagar kl. 16.15 och söndagar kl. 17.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.