Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Drama

Jag, du och den stora rädslan

27 sep , 2014, 22.30 Malin Slotte

 

Mitt under julrusningen i december 2010 detonerade två sprängladdningar i Stockholms centrum. Bombmannen blev det enda offret, och polisen klassade händelsen som ett terroristbrott. Några dagar senare publicerade bland annat Hufvudstadsbladet författaren Jonas Hassen Khemiris essä Jag ringer mina bröder där han beskriver hur händelsen påverkade honom och synen på invandrare i Sverige. Essän blev även utgångspunkten för en pjäs med samma namn, som satts upp på olika håll i Europa. SVT visar i kväll en uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i regi av Farnaz Arbabi.

Pjäsen, som skiljer sig rätt mycket från essän, utspelar sig strax efter att en bil exploderat i Stockholm. Huvudpersonen Amor (Shebly Niavarani) har en muslimsk pappa vilket gör honom till både svensk och främling. Han är ambitiös och duktig, studerar på Kungliga Tekniska högskolan och är mån om att vara en del av det svenska samhället. Men explosionen skakar hans självbild i grunden när han inser att signalementen på förövaren stämmer in på honom själv. Han drar runt i en polisfylld stad medan han brottas med en paranoia som både handlar om omgivningens och hans egen blick på sig själv. Han ringer sin gamle värstingkompis som förvandlats till präktig, hängivne småbarnspappa (Pablo Leiva Wenger), han ringer sin kusin (Gloria Tapia) som en gång i tiden var stentuff, och inte minst kontaktar han den ouppnåeliga bitska, tuffa, roliga och vackra Valeria (Marall Nasiri) som jobbar som uttråkat butiksbiträde och bara vill ha Amor som vän.

Det är en tät och angelägen föreställning med duktiga skådespelare och en dialog som skickligt avlyssnar sociolekter och jargonger – med insikten att en person kan växla mellan och leka med dessa. Telefonsamtalen iscensätts enkelt men effektfull genom talande huvuden mot mörk bakgrund. Här finns både humor och en smärtsam förståelse för främlingskapets problematik.

Veckans föreställning: Jag ringer mina bröder sänds i Yle Fem/SVT World lördag kl. 22.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.