Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reseserie

Ville i det äkta Amerika

30 sep , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

ve000etpu9 (1)

Till Yles intressantaste och mest välgjorda produktioner på senare år hör skådespelaren Ville Haapasalos märgfulla reseserier i de forna Sovjetstaterna. Rysslands kändaste finländare är inte de fina salongernas och eleganta kostymernas man. Hans signum är i stället toppluvan och det burriga skägget, och han räds varken äventyr eller skit under naglarna.

Nu verkar han vara klar med de forna Sovjetrepublikerna och byter både kontinent och kanal när han i kväll styr kosan mot USA. Syftet är att upptäcka det genuina Amerika; underförstått träffa människor som inte motsvarar klichébilden av amerikaner som ytliga ordblajare. För att punktera stereotyperna tar han legendariska Route 66 från Chicago till Los Angeles. Längs den vägen finns många småhålor med vanligt oslipat folk, är hypotesen. Man kan förstås höja ett förmanande finger mot en dylik uppdelning av folk i äkta och oäkta, men å andra sidan är det här en serie där Ville har huvudrollen och för hans del handlar det om att träffa amerikaner han kan känna samhörighet med.

Att kanalen byts från Yle till kommersiella Nelonen gör att man kan oroa sig för att kvaliteten urvattnas, men oron visar sig vara obefogad. Snart sitter man där och följer roat med resan där allt verkligen inte går som smort; det här är en serie som integrerar de praktiska problemen som uppstår i handlingen. I vissa fall hade man däremot velat veta mera: Som när Ville – för första gången i livet – flyger ett flygplan! Hur är det möjligt? Det måste rimligtvis ha funnits dubbla spakuppsättningar i cockpit?

Det är något älskvärt sympatiskt med Ville Haapasalos resande programledare, hans ruffiga yttre, hans dåliga engelska som ger ett lite tafatt intryck och hans ödmjuka respekt mot dem han möter. Han må verka macho men känner högst mänskliga rädslor. Han färglägger sitt äventyr med en personlighet som varken känns spelad eller överdriven.

Haapasalo goes America sänds i Nelonen tisdagar kl. 20.00, repris torsdagar kl. 17.50, söndagar kl. 12.00 och 00.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.