Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju,Lifestyle

Flams vid grytorna

2 okt , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

Ruokapuheita

Tiodelade Mat och prat är en av nyheterna på Yle Fem i höst. Det är fråga om ett slags matlagningsprogram med talkshow­ambitioner. Programledarna, violinisten Raakel Lignell och den Libanonfödda restaurangägaren Maggie Lindholm, bjuder i varje avsnitt in en gäst som bor i Finland men har rötterna någon annanstans. Först ut på gästlistan är tyrolaren Hartmann Abendstein i kväll.

Det här hade förstås inte alls behövt bli dumt. Samtal mellan människor kan i all sin enkelhet vara oerhört intressanta. Det är podcasternas popularitet ett exempel på, och det behövs inga stora programbudgetar. Däremot står och faller allt på snacket. I Mat och prat är dessvärre varken matlagningen eller pratet bra tv. Tre personer står vid ett arbetsbord i ett kök och lagar mat på tre språk: svenska, finska och engelska. Problemet är att de inte lyckas inkludera tittaren i det de håller på med.

Inte heller fungerar samtalet mellan dem; det rör sig på en ytlig flamsnivå som inte blir intressant. Med lite större budget hade man kunnat presentera gästen mera ingående i ett inslag. Abendstein är en tidigare kock från Österrike som arbetar som ballongpilot i Finland, vilket ju är ett hur spännande yrke som helst. För att inte tala om hur visuella luftballonger är.

Bakom denna arbetsbänk står de i en halvtimme – det finns inga andra moment i programmet. Inte ens när maten är klar och de äter byter de miljö utan man äter stående. Medan de mumsar i sig blåbärsplättar till efterrätt kommenterar de hur gott det hade varit med glass till, och då inser man att problemet inte bara är budgeten utan också planeringen. Att fixa några glasskulor för upplägget borde inte ha varit oöverkomligt. Det är lokal-tv-nivå ovärdigt en public service-kanal.

Recepten på tyrolsk kornsoppa, libanesisk lax och blåbärsplättar lovar man lägga ut på nätet, även om programmet ännu i skrivande stund inte hade någon webbplats.

Mat och prat sänds i Yle Fem torsdagar kl. 19.00, repris fredagar kl. 16.51.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.