Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Karriären som inte blev av

5 okt , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Jason Becker är inte ett namn som omedelbart får klockorna att ringa. Men det kunde ha varit annorlunda. Hans stjärna kunde ha lyst bland de allra största, men livet ville annorlunda. Det är utgångspunkten för Jesse Viles långsfilmsdokumentär Jason Becker: Not Dead Yet från 2012, om rockgitarristen Jason Becker vars karriär fick en strålande början, men ett abrupt slut.

Den första halvtimmen ägnar sig dokumentären åt att beskriva Jason Beckers begåvning. I tonåren gjorde han inget annat än spelade gitarr. Han hade jämt en gitarr i händerna. Han spelade från det att han vaknade tills han somnade på kvällen. I bilen hade han en mindre gitarr för att kunna spela medan han väntade på att trafikljuset skulle slå om. Han gjorde sina egna improvisationer av klassiska kompositioner, och dokumentären bjuder på klipp av den unge virtuosen in action.

I början av 1990-talet värvades han som 19-åring som gitarrist till David Lee Roths band, vilket gav löften om en lysande framtid och berömmelse. Men en hälta på vänster ben hade besvärat Jason ett tag och till sist gick han till läkaren för att kolla upp det. Diagnosen blev ALS, en sällsynt nervsjukdom som innebär att musklerna i kroppen förtvinar tills personen är ett paket, i praktiken fången i sin kropp.

Jasons framtid slogs i spillror. Han fick högst fem år kvar att leva och hans tillstånd försämrades snabbt. Snart satt han i rullstol och andades via respirator. Men, som framgår av dokumentärens titel lever han fortfarande, över två decennier efter att han fick sin dödsdom.

I dokumentären medverkar Jasons föräldrar, för vilka sonens sjukdom blev ett hårt slag och som ställt upp för honom sedan dess. Också hans bror, vänner, assistenter, flickvänner och gamla musikerkollegor kommer till tals, minns och berättar. Inte minst får vi med teknikens hjälp också höra Jasons tankar, även om han inte längre pratar.

Jason Becker: fortfarande vid liv sänds i Yle Teema i kväll söndag kl. 21.00, repris fredag kl. 22.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.