Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Världsbäst på barnanimation

10 okt , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=gwZHN_TGe4I

Den finländska animationen hundraårsjubilerar i år, vilket särskilt Yle Teema uppmärksammat denna vecka. Men även Yle Fem är med på ett hörn, genom att visa Pii Bergs och Antonia Ringboms nyproducerade halvtimmesdokumentär om de kvinnor som gjorde animationer för Yles svenska barnredaktion under åren 1968–89. I den så kallade tjejmaffian ingick förutom Antonia Ringbom även Camilla Mickwitz, Christina Andersson, Estelle Bergenheim, Kati Bondestam och Ia Falck-Toivanen samt Bettina Björnberg-Aminoff som fortsatte traditionen. Alla dessa utom Mickwitz, som gick bort 1989, är med i programmet. Animatörerna kallades även ”Berits stall” efter Svenska barnredaktionens dåvarande chef Berit Neumann-Lund, som även hon medverkar.

Intervjuer med dessa personer varvas med klipp ur animationerna, de tidigaste i svartvitt – Yle ville i början inte lägga sina färg-tv-resurser på barnanimation, vilket nu i efterhand framstår som en bisarr prioritering. Vad är väl mer lämpat att vara i färg än just animationer? Barnprogram är också tidlösa på ett annat sätt än mycket annan tv-produktion och kan sändas om och om igen för ny publik i många år. Att tekniken, med urklippta bitar som flyttades runt, var enkel hindrade inte att animationerna vann priser utomlands. Men det var inget som fick Yle att öppna plånboken. I stället förutsattes animatörerna arbeta så gott som gratis, vilket bidrog till att den ursprungliga tjejmaffian upplöstes redan 1975.

Även om dessa trista fakta kommer fram i programmet är det här inte damer som sitter och gnäller, utan de minns sitt arbete närmast med stolthet. Med små medel lyckades de berätta historier som även gick hem internationellt. Förklaringen till detta tror de var att de vågade ta upp sociala aspekter som föräldrars skilsmässa utan att göra avkall på humorn. Kanske kunde Yle Fem visa ett urval av de bästa animationerna med anledning av jubileet?

Dok: Berits stall – tjejmaffian sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.