Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

Manipulationens möjligheter

12 okt , 2014, 23.00 Malin Slotte

 

En kroppsbyggare blir helt kraftlös, vanliga förbipasserande övertalas att använda pepparspray mot en okänd person och människor blir förskräckta när de får reda på att kläderna de provar burits av lik.

Dessa spratt spelar första avsnittet av den tiodelade programserien The Mind Control Freaks (Discovery Channel 2013) så kallade helt vanliga, intet ont anande personer. Det handlar med andra ord om manipulation och suggerering av våra sinnen, och serien är ett hopplock av flera tekniker för att åstadkomma detta, från hypnos till ren och skär människokännedom. Seriens fyra experter har alla lite olika expertisområden: ”mentalisten” Lewis Le Val är hypnotisör, ”övertalaren” Alexis Conran är trollkonstnär, ”fifflaren” Pete Wardell en hejare på fingertrick och ”charmören” Liv Boeree pokerspelare.

Teknikerna som används förklaras visserligen, men ändå är detta främst underhållning, inte vetenskap. Budskapet är att vem som helst kan manipuleras, och även själv lära sig manipulera. Den vampyrlike programledaren Laurence Kennedy försöker med sina stickande blå ögon få fram det kusliga i detta.

The Mind Control Freaks sänds i Kutonen fredagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 23.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.