Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Förälskelse på äldre dar

16 okt , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

Passion i mogen ålder är temat i kvällens brittiska seriestart Last Tango in Halifax (BBC 2012–13). Handlingen kretsar kring två pensionärer i sjuttio­årsåldern, Alan (Derek Jacobi) och Celia (Anne Reid), vars äkta makar gått bort. På femtiotalet gick de i samma skola och har inte setts sedan dess. Nu återupptar de kontakten via Facebook. De hade känslor för varandra då, men saker hände som gjorde att det inte blev de. Det visar sig att de aldrig riktigt glömt varandra, och nu beslutar de sig för att ta igen det liv de inte fick tillsammans.

Det är utgångspunkten för detta romantiska drama som framskrider i gemytlig takt och bjuder på sympatisk, stillsam dialog mellan de åldriga turturduvorna. Huvudhandlingen kompletteras med sidointriger om deras vuxna barn som får en del att förhålla sig till när deras gamla föräldrar går och blir förälskade. Båda har varsin dotter som är väldigt olika och som från första början kommer på kant med varandra. Men det handlar också om de fyrtioåriga döttrarnas eget kärleksliv. Celias dotter Caroline (Sarah Lancashire) är lärare och slits mellan sin exmake och en kvinnlig kollega. Alans dotter Gillian (Nicola Walker) har en gård, arbetar på en stormarknad och uppvaktas av en okynnig yngling. Även hon är änka och orsaken till makens död är oklar.

Manusförfattaren Sally Wainwright har sagt att serien är det mest personliga hon skrivit. Hennes egen gamla mamma återupptog kontakten med en barndomsvän via Facebook och ett halvår senare var de gifta. Yle sänder tolv avsnitt fördelade på två säsonger, och en tredje säsong planeras. Serien har tagits emot väl i sitt hemland, där den belönades med en Bafta (den brittiska motsvarigheten till tv-priset Emmy) i kategorin bästa dramaserien 2013. Den bjuder på gediget producerat relationsdrama med familjen i centrum och äldre personer i huvudrollerna.

Sista tangon i Halifax sänds i TV1 torsdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.