Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Motståndets estetik

17 okt , 2014, 23.00 Malin Slotte

 

Ann-Sofie Back, född 1971, anses vara den mest inflytelserika svenska modedesignern någonsin. Förutom det egna företaget BACK är hon kreativ ledare för märket Cheap Monday. Det har gjorts tv-porträtt på henne förr, och från ett av dem dröjer sig ett citat kvar. ”Det här är det fulaste jag någonsin sett”, var omdömet som någon fällde om en av hennes kollektioner efter en visning. Orden har kanske stannat i minnet för att det är lite så man känner inför Backs mode, åtminstone vid första mötet. Det är inte en estetik som är lätt att ta till sig och som man motståndslöst beundrar, kanske för att hennes kläder inte i huvudsak verkar vara skapta för att behaga ögat. De vill också något annat, och däri ligger utmaningen och det intressanta.

I år tilldelas hon Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor. I prismotiveringen talas det om ”intuition och paradox”, ”motståndets estetik” samt: ”I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa.” I kvällens K special förklarar Back själv bland annat att hon har svårt med det kvinnliga och nätta. Hennes kollektioner har exempelvis inspirerats av den brittiska skandalpressens brutala exploatering av kända kvinnors dekadenta festande. Det resulterade i en kollektion där stringtrosan dök upp som detalj på de mest okonventionella ställen på plaggen.

Thomas Jacksons dokumentär följer Back i arbetet med kollektionerna, från idé och skisstadium till visning under Stockholms modevecka. Hon återvänder till Stenhamra, den oerhört fula och trista plats där hon växte upp. Vi får också följa med när hon åker på inspirationsresa till London, där hon shoppar i second hand-affärer med hutlösa priser. Hon har fått sin utbildning i staden vid Central St. Martins, en designhögskola där även kollegorna Stella McCartney och Alexander McQueen gått.

Never Back down – modeskaparen Ann-Sofie Back sänds i SVT World i kväll fredag kl. 23.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.