Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Hoppa från hög höjd

18 okt , 2014, 14.25 Malin Slotte

 

Dok: Vapaa pudotus

Veckans reportage av Katrina Grönholm-Kulmala ger sig ut för att ta sig an ämnet psykisk hälsa bland studerande, men handlar egentligen om annat. Det är närmast ett personporträtt av Lucas Ekblad, som för fem år sedan när han studerade till diplomingenjör i Åbo blev psykotisk och kastade sig ut från sjukhusets fjärde våning. Han överlevde med nöd och näppe, men fick hjärnskador och tvingades amputera ett ben.

Svenska Yles webb skriver Grönholm-Kulmala själv om de utmaningar hon som regissör haft med personregin i programmet, eftersom Lucas är en spontan person som inte lätt låter sig regisseras. Det här märks även på slutresultatet, och Grönholm-Kulmalas webbtext förmedlar egentligen det som programmet borde ha gjort. I textversionen kommer Lucas dramatiska sjukdomshistoria bättre till sin rätt, och även temat studerandes psykiska press. I programmet finns visserligen en udd av kritik mot den vård Lucas fick, men även den blir ofullständig – eventuellt delvis för att den typen av samhällsgranskande journalistik inte riktigt är den här programplatsens uppdrag. Det är ett program som förbryllar och väcker frågor, och inte når in under ytan.

Dok: Fritt fall sänds i Yle Fem i dag lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.