Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Musikresa i studiomiljö

19 okt , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Även om vi ibland får se amerikanska serier med någon veckas fördröjning i de inhemska kanalerna, får vi ofta ge oss till tåls i månader eller år. Kvällens seriestart Foo Fighters: Sonic Highways är en raritet eftersom den hade urpremiär på den amerikanska kanalen HBO i fredags. Yle sänder den alltså med bara ett par dagars fördröjning. Det kan förstås ha något att göra med att det inte bara är fråga om en åttadelad ”rockumentärserie”. Serien är också indirekt PR för gruppen Foo Fighters nya album som utkommer i november. Gruppens sångare och låtskrivare Dave Grohl har regisserat serien som förutom att förmedla amerikansk musikhistoria även skildrar hur gruppen spelar in sin nya skiva i legendariska studior i åtta städer.

I första avsnittet är destinationen Chicago där singeln Something from Nothing spelas in. Chicago är staden som förknippas med Cheap Trick, Etta James, Smashing Pumpkins, Herbie Hancock, Chicago och Kanye West. På femtiotalet var bluesen med Muddy Guy och Muddy Waters ett fenomen, på åttiotalet punken med band som Naked Raygun. Gäst i Electrical Audio-studion i Chicago är gitarristen Rick Nielsen från Cheap Trick som fortfarande existerar även om bandets glansperiod inföll på sjuttiotalet. Studions grundare Steve Albini producerade Nirvanas tredje och sista studioalbum In Utero 1993. Grohl har själv en bakgrund som trummis i Nirvana, och Foo Fighters började som hans enmansprojekt när Nirvana upplöstes efter Kurt Cobains självmord 1994.

Seriens målgrupp är knappast den breda allmänheten, utan den förutsätter viss förhandskunskap om och specialintresse för ämnet och bandet Foo Fighters. Den intresserade lär dock fördjupa sina kunskaper om amerikansk musikhistoria. Dessutom är det snyggt filmat, särskilt gatuvyerna är effektfulla.

Senare avsnitt besöker Washington, D.C., Austin, Nashville, Los Angeles, New Orleans, New York och Foo Fighters hemstad Seattle.

Foo Fighters – Sonic Highways sänds i Yle Teema söndagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 22.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.