Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kulturkrock som underhållning

21 okt , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

En japansk chef besöker ett företag helt utan chefer i Malmö. En konservativ sydstatspastor går på heavy metal-gudstjänst i Helsingfors. Och en rysk mamma läser genusbarnboken Kalle i klänning.

Kulturkrockar är temat i serien The Norden, en sexdelad samproduktion mellan de nordiska public service-bolagen där Svenska Yles Joakim Rundt och Lasse Grönroos är redaktörer. Greppet är infotainment, det vill säga på ett underhållande sätt utforskas den nordiska välfärdsstaten genom att konfrontera personer från andra länder med olika aspekter av vårt samhälle. Resultatet är inte alls dumt. Det är en bra programidé och de tre första avsnitten är genuint intressanta.

I första avsnittet i kväll besöker James Conway, tidigare direktör för Attica-fängelset i New York, fängelser i Finland, Sverige och Norge. USA är känt för sina tuffa fängelsemiljöer och en betydligt högre andel av befolkningen skakar galler än i Norden. Avsikten med upplägget verkar vara att konfrontera Conway med lite olika typer av fängelser: Tavastehus fängelse med både kvinnor och män, Kumlaanstalten som är det fängelse i Norden som mest påminner om de amerikanska fängelserna, en övergångsanstalt med minimal säkerhet där internerna bor innan de blir frisläppta och norska lyxvarianten Halden där internerna bland annat har tillgång till en påkostad musikstudio.

Conway är en korrekt herre som håller känslorna inom sig, men det blir klart att han anser att det nordiska systemet är för slappt, vilket han anser kan utnyttjas av fångarna. Hans kungstankar är två: fängelse har man försatt sig i själv och man ska inte skylla på någon annan. Och: vänliga vakter uppfattas som svaga vilket leder till disciplinproblem. Vissa frågetecken förblir outrätade. Syftet med Haldenfängelset sägs vara att utröna hur den respektfyllda behandlingen påverkar återfallprocenten, en frågeställning som programmet tyvärr inte ger något svar på.

The Norden sänds i Yle Fem tisdagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 16.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.