Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Osmickrande familjedynamik

23 okt , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

I trettio år har familjen Cohen drivit en strippklubb i kanadensiska Guelph. Det är utan tvekan en extraordinär och även problematisk födkrok, men egentligen handlar Shawney Cohens dokumentär The Manor från 2013 inte om strippklubben och dess kvinnor i sig. Klubben fungerar mer som en bisarr kuliss till den problematiska dynamiken i hans familj.

Pappa Roger är den dominante patriarken med israelisk invandrarbakgrund som styr och ställer inom sitt företag och sin familj. Mamma Brenda har varit hemmafru och verkar vara hans direkta motsats; där pappan är expanderande massiv är hon diminutivt tunn och gör inte mycket väsen av sig. Till persongalleriet hör också brodern Sammy som verkar mer hängiven stället än sin äldre bror Shawney samt den stökige kåkfararen Bobby med aggressionsproblem som fadern tagit sig an som en son. Alla kämpar de med att förändra sina liv, och alla är de på olika sätt präglade av strippklubben.

Mest handlar det ändå om föräldrarna. Familjens problem verkar ta sig symtom i ätstörningar. Den fete fadern väger 168 kilo och går igenom en magsäcksoperation för att få kontroll över sitt frossande. Den magre modern väger när hon är som mest utmärglad knappt 40 kilo. Fadern må vara den bullrigare av dem båda, men om man ser det som en maktkamp i uppmärksamhet är det den stillsamma modern som avgår med segern. Dokumentären kommer allt mer att kretsa kring familjens försök att få henne att äta.

Det slår en att det lika gärna kunde ha blivit en realityserie, modell The Osbournes, om denna egensinniga, problemfyllda familj. Scen efter scen där det pågår någon sorts diskussion eller gräl fogas till varandra, på samma sätt som i realityserier där konflikterna mer eller mindre är konstruerade eller direkt fiktiva. Här får man ändå utgå att de bottnar i en autenticitet. Kameran är med i högst privata sammanhang, och råkar även finnas på plats då något avgörande händer.

Dok: Min pappas strippklubb sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.