Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Innebandy med rullstol

27 okt , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Helsinki Outsiders är en innebandyförening för dem som sitter i elektrisk rullstol. Reglerna är en blandning av innebandy, ishockey och landhockey och grenen spelas i fjorton länder. I Finland finns tio lag. Landets andra stora förening finns i Uleåborg. För tillfället har Helsinki Outsiders omkring tjugo spelare. Föreningen grundades 2001 av inflyttade studerande som efterlyste ett lag som motsvarade deras behov.

Mikko Mattila har gjort en dokumentär om laget och några av dess svårt funktionshindrade spelare. Det som kunde ha blivit en intressant berättelse om motionens glädje och samhörighet blev i stället en rätt risigt och håglöst berättad historia, som dessutom är visuellt oinspirerande. Rent allmänt verkar fokus ligga mer på personernas sjukdomar och besvär, än vilka de är som människor. Möjligen har man även valt att berätta om för många personer, med resultatet att vi inte riktigt lär känna någon av dem. Personer med kämpaglöd och skinn på näsan verkar det i alla fall handla om. Som den femtioåriga kvinnan som är så gott som förlamad men ställer höga krav på sina assistenter. Intressantast är ändå det unga paret – kvinnan CP-skadad och mannen rullstolsburen och beroende av en apparat som hjälper honom andas – som väntar barn. De hade varit värda en egen berättelse. På grund av sina fysiska funktionshinder tvingades de genomgå en psykologisk utredning om sin lämplighet att bli föräldrar. Myndigheterna har senare medgett att paret behandlades diskriminerande. Programmet avslutas heller inte med en innebandymatch som man kunde tro, utan med barndop.

Dokumentären innehåller scener där rullstolsinnebandy spelas, och man gör resor för att möta motståndarlag. Det går tufft till i salen, och män och kvinnor spelar sida vid sida. Svordomar hörs och utrop av smärta. I omklädningsrummet är jargongen skämtsam, bland annat skämtas det om (bilden av) funktionshindrade.

Dokumentärprojekt: Helsinki Outsiders sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.