Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Bilismens kontroversielle fader

28 okt , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Yle Teema sänder Sarah Colts tvådelade dokumentär om den amerikanske biltillverkaren Henry Ford (1863–1947). Dokumentären är från 2013 och gjordes med anledning av att det i fjol förflutit 150 år sedan mannen som satte amerikanerna på hjul föddes. Det handlar om en person som personifierade den amerikanska drömmen och som i dag är långt ifrån okontroversiell. Ford var bondpojken som arbetade sig upp från ingenting till att bli en av USA:s mest framgångsrika uppfinnare och affärsmän under 1900-talet. Han fick experimentera sig genom halva alfabetet innan han slutligen uppfann modellen som blev en succé: T-Forden.

Han var med och skapade den amerikanska bilindustrin när han inledde massproduktionen av slitstarka bilar till ett överkomligt pris i Detroit. Det var även han som kom på att effektivisera fabriksarbetet enligt löpandebandprincipen, det vill säga att samma arbetare enbart gör ett och samma moment i produktionen. Det var ett monotont och tråkigt arbete, med hög omsättning på arbetarna. Men Ford kom på att det gick att köpa sina anställdas trohet genom att ge dem högre lön – fem dollar om dagen, vilket var välbetalt på den tiden. Lönen innebar även att hans anställda hade råd att konsumera, vilket gagnade hans affärsintressen.

Ford var en beundrad och mycket inflytelserik man, men hans ego blev inte opåverkat av framgången. Han verkade heller inte trivas så bra i den modernitet han själv i högsta grad varit med om att skapa. Det är inget smickrande porträtt som tecknas i dokumentären, och den första delen är bara inledningen på en berättelse som nästa vecka fortsätter med att skildra hans växande grymhet mot sina underordnade, och även mot sin egen son Edsel. Därtill var han antisemit och lär vara den enda amerikanen som Hitler berömde i sin Min kamp.

Historia: Henry Ford sänds i Yle Teema i kväll måndag kl. 21.00, repris lördag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.