Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,sjukhusserie

Sköterskor mitt i pulsen

29 okt , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Med Syke satsar Yle på en ny sjukhusserie i tjugo delar i vinter. Enligt genrens konventioner bjuds det på dramatik, konflikter och romantik. Det handlar om både jobb, relationer och privatliv. Varje avsnitt skildrar två patientfall, men mest intresse väcker ändå seriens fyra huvudpersoner som är sjuksköterskor. Läkarkåren skildras denna gång ur sjuksköterskeperspektiv och framställs som både arrogant och den som ofta har mindre koll på saker än sina underordnade.

De fyra kvinnorna arbetar på en traumaavdelning där pulsen är hög, och de har tilldelats en personlig problematik som förmår engagera. 56-åriga Lenita (Lena Meriläinen) ställs inför valet mellan liv och död även i sitt privatliv när hennes man ligger i koma sedan två år. 38-åriga Marleena (Tiina Lymi) lever sig alltför mycket in i patientfallen och smygmedicinerar för att orka. Hon är ensamstående och vill inget hellre än att bilda familj. 32-åriga småbarnsmamman Johanna (Leena Pöysti) är så duktig på sitt jobb att hon börjar fundera på att vidareutbilda sig till läkare, vilket hennes man motsätter sig. Den intressantaste personen är kanske ändå den 28-åriga nyutexaminerade Iiris (Iina Kuustonen), som surmulet tystlåten och dovt iakttagande sin omgivning framstår som närmast skrämmande tuff. Hon visar sig vara ensamförälder och extraknäcka som prostituerad.

Kvällens avsnitt bjuder på flygplansdramatik av det spektakulära och smått otrolig slaget då en man ska få ett nytt hjärta vilket avhämtas i Nordnorge. Här finns kanske skäl att påpeka att seriemakarna har konsulterat expertis för att sjukvårdsarbetet i serien ska vara trovärdigt. I det andra patientfallet ställs patientens vilja mot de anhörigas då en gammal kvinna vill dö i stället för att ta emot vård. Konflikten framställs inte särskilt nyanserat, men så är seriens syfte heller inte att bjuda på djupsinnigheter utan att underhålla, och det verkar den ha all potential att göra.

Puls sänds i TV2 onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 23.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.