Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Kulturprogram

Dansen dansas fram

1 Nov , 2014, 21.10 Malin Slotte

 

Sedan år 2003 har SVT bjudit på en helkväll med dans en gång om året. I årets paket ingår bland mycket annat en nyproducerad heltimmesdokumentär om den finländske koreografen Kenneth Kvarnström, född i Karis 1963 och sedan 2013 danschef vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Dokumentären är inget personporträtt av Kvarnström – vi får just inget veta om hans bakgrund och person – utan det är fråga om en renodlad dansdokumentär som följer arbetsprocessen när Kvarnström bildar ett danskompani som på kort tid repeterar fram en dansrepertoar. Hur lång tid det rör sig om anges inte, men Kvarnströms skäggväxt ger möjligtvis en vink: i processens inledning är han renrakad, på slutet har Juha Mieto-kransen slagit ut i full blom.

Dokumentären följer processen på respektfullt avstånd utan att ställa konfronterande frågor. Man får intrycket att Kvarnström tillåtits formulera sig rätt fritt kring sin konstform och sina visioner. Vid ett tillfälle, när det håller på att uppstå en diskussion med dansarna om verket de håller på att repetera in, avbryter han med att säga att han inte vill diskutera detta inför kameran (förmodligen för att inte avslöja för mycket om intentionerna). Kameran närvarar heller inte under de konflikter som uppstår under arbetet, utan de antyds i stället i intervjuerna.

Förutom Kvarnström själv kommer dansarna i det internationella kompaniet, vars arbetsspråk är engelska, till tals, bland dem finländarna Misa Lommi och Jyrki Kasper. Också musiker, kostymör och ljusdesigner ingår i arbetsprocessen.

Som koreograf och ledare verkar Kvarnström bestämd, men också influerad av den mjuka svenska demokratiska ledarstilen där man drar sig för att verka auktoritär. Dokumentären utspelar sig i Kulturhusets dansutrymmen med undantag för en avstickare till Kvarnströms vackra lantställe, där vi får följa med ända in i bastuns helgd.

Danskväll: Kenneth Kvarnström – ett danskompani blir till sänds i SVT2 i kväll lördag kl. 21.10.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.