Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Norge visar thrillermusklerna

11 Nov , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Skandinavisk kriminalfiktion går åt som smör i världen, även i tv-version, och där har danskarna utmärkt sig som den största tv-nationen, medan det varit minst väsen om Norge. Den sexdelade NRK-serien Mammon från 2014 är av första avsnittet att döma ett ambitiöst försök att ändra på den saken. Det är en thriller som i äkta nordic noir-anda utspelar sig i mörka senhöstlandskap i både Oslo och ödsligare terrängmarker.

Vår hjälte Peter Verås (Jon Øigarden) är en grävande journalist på en av Norges största dagstidningar. Efter att ha chattat med en anonym person på nätet (sic!) sätter han dit sin egen bror som är direktör för ett stort företag för oegentligheter. När nyheten briserar får det tragiska konsekvenser för familjen, och det blir också upptakten till en allt märkligare räcka händelser där ledtrådarna pekar upp mot samhällets toppskikt. Vi verkar ha att göra en med en samhällelig konspiration där mycket står på spel, inklusive livet självt.

I en parallellhandling följer vi dessutom Vibeke Haglund (Lena Kristin Ellingsen), ett slags Lisbeth Salander-light som är dataexpert på ekopolisen. Hon försätts i isande skräckfilmsituationer när hon joggar i skogen och är ensam hemma i badrummet.

Som framgår av titeln handlar det alltså om pengar och girighet, men också om familjelojaliteter och -hemligheter. Bibliska anspelningar finns inte bara i titeln, utan också i Kain- och Abel-vibbarna samt namn som Abraham. Nämnas kan att serien är producerad och skriven av två bröder: Vegard och Gjermund Stenberg Eriksen.

Serien gick hem hos norrmännen när den sändes i sitt hemland i vintras, och Fox har köpt rättigheterna till en amerikansk version. Åtminstone första avsnittet har en skickligt snickrad intrig med överraskande vändningar och märkliga sammanträffanden. Det är av nyfikenhet på förklaringen till dessa man fortsättare titta. Är intrigen är så intrikat som den verkar? Och hur snyggt lyckas man knyta ihop trådarna?

Mammon sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.