Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

För evigt stämplad paria

12 Nov , 2014, 22.05 Malin Slotte

 

Theroux ja seksirikolliset

Kvällens Louis Theroux-dokumentär LA Stories: Among the Sex Offenders (BBC 2014) – den andra i en serie av tre inspelade i Los Angeles – tar sig an ämnet sexualförbrytare.

Kalifornien är den stat i USA som har det strängaste regelverket mot denna typ av brottslingar. Efter avtjänat fängelsestraff fortsätter övervakningen av dessa personer för att skydda allmänheten, och i synnerhet barn. Även om dömda sexbrottslingar inte ens riktat sina brott mot barn måste de bo mer än 800 meter från offentliga platser där barn vistas. Under Halloween har de utegångsförbud och måste hålla sina hem nedsläckta så att barn inte ringer på. Polisen kommer också hem till dem för att kontrollera att de inte bunkrat upp med godis. Men framför allt finns alla sexförbrytare i ett offentligt register på nätet. Rätten att skydda sig mot dessa individer överstiger med andra ord vida de dömdas rätt till en ny chans i livet. Åtgärderna kan te sig som både överdrivna och omänskliga, samtidigt som många – men inte alla – av dessa personer begått fruktansvärda brott med stor återfallsrisk.

Theroux belyser problematiken på sitt sedvanliga sätt. Han besöker ett särskilt boende för sexförbrytare som avtjänat sitt straff och pratar med dem. Hans styrka är att ställa de rätta frågorna, fråga just det där man undrar över. Lugn och saklig, empatisk utan att vara okritisk, får han personerna att prata. De kanske inte alltid talar sanning, det kan vi inte veta, men vi får en inblick i deras tragiska problematik. Hos många skymtar bortförklaringar, självbedrägeri, förnekelse och en bristande insikt i vad de gjort. Men också grymheten i att kämpa med en tvångsmässig sexualitet blottläggs. Det är både motbjudande och sorgligt. Framför allt är det en välbalanserad hantering av ett svårt ämne. Vi ser människan i förövarna utan att glömma bort att de begått de mest ohyggliga övergrepp.

Theroux och sexbrottslingar sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.