Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Patienter som inte får hjälp

14 Nov , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Yksin kivun kanssa

I Yle har åtminstone de granskande programmen MOT och Radar tidigare tagit upp ämnet kronisk borrelios och hur de drabbade upplever att vården inte lyssnar på dem och tar deras symtom på allvar. Problematiken är komplicerad och handlar bland annat om svårigheten att diagnostisera sjukdomen utifrån tester. Patienterna och den kommunala vården verkar också vara oense om hur långa och tunga antibiotikakurer som krävs. Många med kronisk borrelios vänder sig därför till tyska och polska kliniker där inställningen till sjukdomen är en annan. En del patienter smugglar även in sina behandlingar till Finland.

Barbro Björkfelts program ger röst åt tre personer med kronisk borrelios. Huvudperson är Annalina Ahlblad, men medverkar gör även hennes olyckssyskon Outi Paasivirta och författaren Tom Paxal. Annina är värst däran i programmet. För tio år sedan var hon med om en svår ridolycka som hon anser vara den utlösande faktorn för infektionen. Hon lider bland annat av svår värk och en smärta som gjort henne arbetsoförmögen och till och med beroende av rullstol. Läkarna har velat skriva ut psykmediciner, och till sist har hon vänt sig till en inhemsk privatklinik för att få långa kurer av dyr intravenös antibiotika. Hennes föräldrar har finansierat den oerhört kostsamma vården.

Det är förtvivlade och sjuka människor vi möter i programmet. De har fått kämpa för att få hjälp och är kritiska till hur vården bemött och behandlat dem. Perspektivet är som sagt helt patienternas, och på det sättet fungerar programmet som en diskussionsöppnare, men också som en skildring av patientens maktlöshet och utsatthet. Den andra sidan – den inställning till sjukdomen som verkar dominera inom vården i Finland – kommer inte till tals. Det hade varit intressant att även höra den sidans syn på saken. För inte kan det väl handla om att man av kostnadsskäl vill undvika dyra vårdkostnader?

Dok: Ensamma med smärtan sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

En kommentar

 1. Rolf skriver:

  Tittade pa programmet Yksin kivun Kanssa och ger foljande kommentar.
  Kaenner igen smaertorna eftersom jag blev bitten av on feasting for 5 ar sedan pa midsommar afton naer
  jag kramade hunden och vaknade upp dagen after med att feasting fotterna roerde sig under mitt oegonlock. Pa hoesten kaende jag vaerk I kroppen och vid fysisk anstraengning blir jag forkyld.
  En borrelia test har gjorts med negativt resultat . Jag har alltid haft bra kondition men idag klarar jag inte att anstraenga mig for mycket och alkohol har jag naestan slutat med pga vaerk.
  For ca ett ar sedan tror jag mig funnit ett hjaelpmedel mot borrelia men kan aennu inte vara helt saeker for jag har brukt det bara i 8 manader naemligen Kollodialt silver med tillverknings namn Ionosil.
  En 5 l plastdunk kan koepas pa naetet for 85 E hemtransporterat.
  Skriv Ionosil I Google search browser finner ni bl.a shopping net4.
  5 l har raeckt for mig i ca 5 -6 veckor. Mina planer aer att fortsaetta med kollodialt silver livet ut.
  Planerar ocksa art goera in ny borrelia test I utlandet bara jag finner vem jag skall kontakta sa att jag kan visa de dumma finska laekarna att de inget vet betraeffande borrelia.
  En intressant Vetenskapens artikel kan finnas pa naetet on man skriver- hjaelper kollodialt silver not borrelia.
  Haelsningar Roffe

Kommenteringen är stängd.