Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

JFK från början till slut

18 Nov , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

John F. Kennedy (1917–1963) är med sin stjärnstatus och sitt dramatiska liv den mest legendariska av USA:s presidenter. Han var den yngste presidenten någonsin, han var snygg och hans liv avslutades av en lönnmördares kula. Kvällens seriestart John F. Kennedy (JFK) – en dokumentär i fyra delar producerad av det amerikanska public service-bolaget PBS – gjordes med anledning av femtioårsdagen av hans död år 2013. Den fokuserar på hans livshistoria och politiska gärning och hantering av kriser. Det handlar även om de reformer han lovade genomföra men aldrig hann förverkliga.

Kvällens avsnitt följder den unge John, eller Jack som han även kallades, målmedvetna strävan uppåt i den politiska karriären, med en examen från Harvard i botten. Berättelsen tar avstamp i hans barndom som ett av nio barn till en av USA:s rikaste män.

En amerikansk president ska framstå som frisk och stark, men Kennedy visar sig ha haft en klen fysik och var bräcklig redan som barn. Han var sjuklig och mager under hela uppväxten, och under sitt liv var han tre gånger så illa däran att han var nära att dö. I vuxen ålder visade det sig att han hade den allvarliga hormonsjukdomen Addisons som blev en livslång plåga för honom. Det här var inget som var offentligt känt, i så fall hade han knappast kunna göra den politiska karriär han gjorde.
Sjukligheten hindrade honom däremot inte från att delta i andra världskriget som befäl på ett torpedfartyg där han uppnådde en hjältestatus som han senare skulle ha nytta av i sin politiska karriär. Egentligen var det storebrodern Joe Junior som fadern planerat att göra till president, men när han stupade 1944 satsade Joe Senior allt på Jack i stället. Första avsnittet följer Jacks karriär fram till 1952 då han tar sig från representanthuset till senaten.

I nästa avsnitt om en vecka ger sig JFK in i presidentvalskampanjen 1960 med sin vackra hustru Jackie vid sin sida.

Historia: John F. Kennedy sänds i Yle Teema tisdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.