Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När barn blir rockstjärnor

20 Nov , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Dok: Like a rockstar

Det Vasabaserade heavy metal-bandet Sturm und Drang grundades redan 2004 då medlemmarna var nyblivna tonåringar. Frontfiguren André Linmans pappa Patrick är själv artist och med hjälp av hans kontakter i branschen fick bandet skivkontrakt och har gett ut tre album, varav debuten sålde platina eller över 30 000 exemplar i Finland.

Filmaren Tage Rönnqvist har på nära håll följt bandet i sju år, det vill säga under dess mest aktiva karriär. Resultatet visas nu som en långfilmsdokumentär på nittio minuter. Något som kan förbrylla är att de svenskspråkiga bandmedlemmarna ofta intervjuas på engelska och finska, men det beror på att en finsk tv-kanal i början var intresserad av projektet. Dokumentären har även gjorts i en engelskspeakad version för internationell publik.

Ambitionen är uppenbart att göra en rockdokumentär med de klassiska ingredienserna sex, droger och rock’n’roll, att skildra det vilda turnélivet, studiosessioner och de obligatoriska schismerna mellan bandmedlemmarna. Allt det här finns med, men vad som gör filmen ovanlig och uppseendeväckande är att den inte handlar om unga män som lever det vilda rocklivet, utan om minderåriga tonåringar som ska hantera framgång och kändisskap. Det säger sig självt att de inte klarar av detta, det gör knappt vuxna.

Dokumentären bygger till stor del på intervjuer med bandmedlemmarna, och tonfallet blir allt skrytsammare då de allt mer öppenhjärtigt berättar om sitt tygellösa leverne i vilket ingår både festande med kvävningsrisk och dildopenetration av strippa. Vid drogerna har Yle däremot dragit en gräns: ett par repliker om knarkande har i all hast klippts bort ur dokumentären några dagar innan sändning.

Som titeln antyder handlar det om mycket unga människor som försöker leva upp till rockstjärnemyten. Även dokumentären bidrar till detta imagebygge, och är trots sitt innehåll – eller rättare sagt på grund av det – utmärkt PR för bandet.

Dok: Like a rockstar sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Nalle Österman skriver:

    Det bästa/värsta i dokumentären är beskildringen av hur pappan och managern Patrick Linman lever sin rockdröm och misslyckade karriär som rockstjärna via sin son André. Usch, vilken vidrig syn och motbjudande rollmodell.

    Hela min åsikt om dokumentären kan läsas (på finska) här:
    nalleosterman.blogspot.fi/2014/11/kun-unelmat-kayvat-ensin-toteen-ja.html

  2. Malin Slotte skriver:

    Tack för tipset. Intressant läsning.

Kommenteringen är stängd.