Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pulp kommer hem

26 Nov , 2014, 19.30 Malin Slotte

 

I kväll drar Yle Teemas fem dagar långa filmfestival i gång. På repertoaren står femton långfilmer och tio tv-premiärer, allt från rykande färskt till restaurerade klassiker varvat med filmsnack i studiomiljö. Till tv-premiärerna hör bland annat Florian Habichts dokumentärfilm Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets från 2014, som även visades på Kärlek och anarki-festivalen i september.

Den handlar om det brittiska indierockbandet Pulps konsert i hemstaden Sheffield för två år sedan. Ögonblick från konserten varvas med intervjuer med bandmedlemmar, familj och vänner samt både äldre och yngre fans, ofta av det färgstarka, originella slaget. Vi får även se olika grupper av människor framföra bandets låtar på sitt eget sätt.

Dokumentären ägnar sig mer åt att skapa stämningar än åt dokumentärjournalistik, och en viktig roll har staden Sheffield, med sina arbetarklassiga betonggråa själslandskap som verkar vilja fånga bandets essens. Det var här Pulp bildades redan 1978, även om höjdpunkten i karriären kom först på nittiotalet med bland annat världshiten Common People, som vi får höra i flera olika versioner i filmen.

Det här är inte en dokumentär som berättar bandets långa historia; den som inte så mycket vet får heller inte så mycket veta om ett av nittiotalets hetaste band. I stället är det en dokumentär främst för fansen, ett återseende som fångar stämningen inför och under konserten i hemstaden där bandet inte hade spelat på tio år.

Pulp: liv, död och supermarketar sänds i Yle Teema i kväll torsdag kl. 19.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.