Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Boxning eller äktenskap?

1 Dec , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Estherin keh‰ (S)

Esther Phiri är superkändis i sitt hemland Zambia. Hon är boxare och sjufaldig världsmästare i sin viktklass. Hon har bokstavligen boxat sig upp ur Lusakas slum där hon är född och uppvuxen.

Salla Sorri och Jessie Chisi har följt Esther under åren 2010 till 2014, vilket resulterat i en långfilmsdokumentär. Konflikten i dokumentären handlar om Esthers ambivalenta förhållande till boxningen. Hon vill egentligen något annat. Esther drömmer om kärlek och äktenskap, något som förstås inte borde stå i strid med att boxas på elitnivå. Hon skulle också vilja återvända till skolbänken och lära sig läsa bättre. Esther blir allt tröttare på kraven som ställs på henne från alla håll i hennes boxarkarriär. Dessutom har hon ett tungt lass att dra som släktens försörjare, med särskilt ansvar för sina syskonbarn efter att systern avlidit. Hon har också en egen dotter. Esther är rik. Huset hon bor i är stort och fint som en filmstjärnevilla i Beverly Hills, men det är tomt.

Det här är ännu en av dessa dokumentärer som är lite för lång och lös i köttet för sitt eget bästa, och också låter intressantare på pappret än det är i sitt utförande. Mycket handlar också om hur det är filmat – en långfilmsdokumentär får gärna också vara en visuell upplevelse, och desto viktigare är det att den är det om själva berättelsen är sval i sin angelägenhetsgrad. Den zambiska pressen är skickligare på att skapa dramatik kring Esther än den här dokumentären: tabloidrubriker skriker ut ett förmodligen rätt vinklat och tillspetsat gräl mellan Esther och hennes motståndare. Men det slår en att det i stället för att enbart fokusera på Esther hade varit intressant att få veta mer om den här kringcirkusen och hennes roll och betydelse för det land hon lever i.

Dokumentärprojekt: Esthers ring sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.05 och söndag kl. 22.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.