Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Odjuret som var människa

10 Dec , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=AKmqvBaMv3M

I slottet Ambras nära Innsbruck i Österrike finns en samling porträtt av människor med fysiska defekter, bland dem en målning av en man med ansiktet helt täckt av hår. Samlingen säger något om hur man förhållit sig till människor med avvikande utseende: som utställningsföremål och fascinerande samlarobjekt.

Kvällens dokumentär är både en berättelse om mänsklig hänsynslöshet och en kärlekshistoria. Den handlar om den hårige mannen på målningen, och skildrar samtidigt inställningen till människor med ett annorlunda utseende, både förr och i dag.

Mannen hette Petrus Gonsalvus och föddes på Teneriffa 1556. Hans liv är väldokumenterat och han har gått till historien eftersom han led av hypertrikos, ett extremt sällsynt tillstånd där hela kroppen, inklusive ansiktet, är täckt av hår. Av sin samtid sågs hans snarare som en talande apa eller en varulv än som en människa. I tioårsåldern fördes han till kung Henrik II:s hov i Frankrike för att visas upp under zooliknande förhållanden.

Den ludne mannen betedde sig däremot inte som ett djur, utan blev en högst civiliserad och bildad person. Han lärde sig läsa och skriva, och talade flera språk. I experimentsyfte tvingade man en vacker hovdam att gifta sig med honom. Äktenskapet lyfts fram som en verklighetens Skönheten och odjuret-saga. Hustrun antas med tiden ha utvecklat äkta tillgivenhet till sin make. Paret fick flera barn, och de som ärvde sin fars tillstånd blev eftertraktade kuriositeter, som gavs bort som presenter till andra hov i Europa.

Paralleller dras även till dagens underhållningsindustri och den fascination som fortfarande finns för det som faller utanför utseendenormen. Vi får träffa Larry Gomez som är en av få i världen som lever med hypertrikos i dag. Gomez är ursprungligen från Mexiko men bor i Los Angeles där han arbetar som skådespelare. Han uppträder även på cirkusar under artistnamnet Larry the Wolf Man.

Historia: Odjuret och skönheten TV1 sänds i kväll onsdag kl. 19.00, repris söndag kl. 15.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.