Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor

En helkväll med KAJ

12 Dec , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Många komiker har sina rötter i den österbottniska myllan. Så även KAJ, som är det senaste fenomenet på den finlandssvenska humorhimlen. KAJ är grabbtrion från Vörå som står bakom ankdammsplågorna Heimani i skick och Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo. I våras drog de fullt hus på Wasa Teater och för tillfället är de aktuella med en egen webbkalender på Yle Extrem.

Den som missade publikmagneten i Vasa har en chans att se föreställningen på tv i kväll, då Yle Fem visar den tillsammans med ett nyproducerat halvtimmesporträtt av gruppen. I porträttet följer Charlotta Munsterhjelm trion i hälarna när de skriver en ny låt och åker upp till Österbotten för att ge några gig. Visst är det roliga och tacksamt självgående killar, ändå hade man velat veta mera om vem de är, och framför allt om hur KAJ blev den succé de utan vidare kan kallas i dag.

Kvällens föreställning KAJ: Pjäs elo pjas – De e frågan var tänkt att framföras endast tre gånger på Wasa Teaters lilla scen. I stället blev det 24 fullsålda föreställningar på stora scenen. Österbotten älskar helt enkelt sin KAJ; publiken skrattar och ställer sig upp och applåderar på slutet åt något som definitivt mera är pjas än pjäs – vilket på inget sätt ska tolkas som förklenande.
KAJ är ett humorband med mustigt välskrivna, berättande texter på diftongrullande dialekt, och melodin i exempelvis Heimani i skick är så medryckande hittig att undertecknad länge trodde den var en cover. Föreställningen bjuder på låtar med fyndiga texter, och däremellan lätt och ledigt mellansnack och limerickar. Vid gitarren och basen står Kevin Holmström och Axel Åhman, medan Jakob Norrgård har huvudansvaret för sången.

På en och en halv timme hinner de bränna av låtar i de mest varierande musikstilar, från struttigt dansband till dramatisk musikal. Det blir en låt om pollenallergi och ett sketchinslag som träffsäkert parodierar sommarteater. Tematiskt handlar det om den rurala själsläggningen, om landsbygdens karaktärer och den svåruppnådda manligheten. Scensjälvbilden är den småtöntige nörden, detta manliga humoralterego vars rötter är så uråldriga att förmodligen redan grottmännen skämtade om sin oförmåga att svinga klubban.

Dok: KAJ pjasar på tv. Yle Fem 20.00, repris lördag 12.57.
KAJ, pjäs eller pjas. Yle Fem 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.