Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tio år sedan tsunamin

17 Dec , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Annandag jul 2004 vaknade världen upp till nyheten om att det skett en jordbävning i Indiska oceanen. Däremot tog det ett tag innan omfattningen av katastrofen klarnade. Den tsunamivåg som följde efter jordskalvet svepte med sig 280 000 människoliv. Värst drabbat blev Thailand, som är ett populärt turistmål bland finländare. 179 finländare fick sätta livet till, och ytterligare 250 skadades, vissa av dem svårt. Det är den olycka som i fredstid krävt allra flest finländska offer.

I år är det tio år sedan katastrofen. Det här kommer att uppmärksammas både i tv och i radio, förstås i synnerhet på dagen den 26 december, men redan nu visas Kari Lumikeros uppföljningsprogram tio år efter att han besökte området som MTV3:s reporter på plats. I programmet återser han människor som drabbades av vågen och han återvänder även till Thailand. För vissa av de drabbade gick det så bra som det under omständigheterna bara kunde gå, andra fick sitt liv totalt slaget i spillror. I programmet medverkar president Sauli Niinistö, då vicepresident för Europeiska investeringsbanken, som firade jul i Thailand tillsammans med sina söner. I Thailand befann sig också dåvarande biskopen för Helsingfors stift Eero Huovinen, som fick rycka ut som själavårdare för sina landsmän i nöd, en uppgift som var mycket omskakande för honom.

Det gemensamma för de flesta i programmet är att de inte förstod allvaret när de vaknade på morgonen och såg att havet dragit sig tillbaka. De snarare fascinerades av detta naturfenomen, och började springa alltför sent för att undvika vattenmassorna som forsade in över land. Även i detta program får thailändarna en eloge för att de tog så väl hand om de skadade turisterna, betydligt bättre än om sina egna landsmän. Fortfarande finns spår av tsunamin, bland annat ligger stora fartyg uppsköljda på land, omöjliga att förflytta.

Surun aalto sänds i MTV3 i kväll torsdag kl. 21.00, repris annandagen kl. 18.00 och 27.12 kl. 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.