Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik

Finstämt med Irina Björklund

27 Dec , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Yle Fem fortsätter satsa på finlandssvensk lördagsunderhållning efter att frågesporten På resande not är slut. I sexdelade Nästan unplugged har musiken en än större roll då serien går ut på att sex finlandssvenska artister uppträder på Alexandersteaterns scen i Helsingfors. Mellan låtarna är intervjusnuttar inklippta.

Först ut är Irina Björklund som nog är mer känd som skådespelerska än sångerska. Men hon har de facto gett ut fyra skivor och hennes instrument är sågen. Helst sjunger hon på franska. Så är Frankrike också landet där hon växte upp och numera är bosatt i efter fjorton år i Los Angeles. Hennes musikprojekt just nu är att översätta finska sånger till franska.

Alexandersteatern är stor, ändå får programmet till en riktigt varm och intim stämning, vilket säkert underlättas av att Irina uppträder med ryggen mot salongen och den lilla publiken som inte gör något väsen av sig sitter uppe på scenen. Det är vilsamma och stämningsfulla visor, mestadels på franska, som en fyrtiotalsstajlad Björklund bjuder på, vilket passar väl till stämningen i musiken. Många av låtarna är skrivna av amerikanen Peter Fox som Björklund samarbetade med på sina två första skivor. Musikerna blir fler ju längre programmet lider, och på slutet sitter en liten stråkorkester på åtta personer på scenen. Det blir också en duett med idolen Kauko Röyhkä; tillsammans gör de Lauralle.

I intervjuavsnitten pratar Irina förutom om musiken om sin förmåga att se framåt och ljust på livet trots en tuff bransch som ger fler smällar än beröm. Hon påstår till och med att hon njöt av de arbetslösa perioderna i Los Angeles där hon varken var känd eller efterfrågad.

Senare avsnitt bjuder på artisterna Linda Lampenius, Fredrik Furu, Frida Andersson, Geir Rönning och Jennie Storbacka. Serien består även av en radioserie där artisterna kommenterar sina låtar. Den sänds i Radio Vega på lördagar klockan 13.30.

Nästan unplugged sänds i Yle Fem lördagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 15.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.