Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ett år utan en droppe

12 jan , 2015, 09.30 Malin Slotte

 

ylepressi50-20150110

Hundra dagar, eller ett helt år. Det är alternativen i Yles nya nykterhetssatsningar i vinter. På nyårsdagen började direktsända Hundra dagar utan sprit där titeln säger det som behövs om innehållet. I dag på trettondagen är det dags för På med korken där utmaningen är att låta bli att korka upp under ett helt år. I båda serierna är det mer eller mindre kända personer som praktiserar nykterhet.

I Korkki kiinni medverkar modejournalisten Jaakko Selin, företagarparet Heidi Ekholm-Talas och Jonni Talas, skådespelaren Susanna Indren, Timo Eränkö från Lapinlahden linnut och Pekka Myllykoski, sångare i Freud Marx Engels & Jung. Bland dessa finns alla grader av alkoholbruk. Selin och paret Ekholm-Talas är måttfulla konsumenter och deltar för att se vilka hälsoeffekter det ger att avstå från alkohol under ett år. De vill också upptäcka vilka alternativen är till alkoholhaltiga drycker.

Indren har ett något mer komplicerat förhållande till ädla drycker och skandalpressen har intresserat sig för hennes festande. Hon har delad vårdnad av sin son, och har lagt sig till med vanan att dricka bort sin saknad efter sonen den vecka han är hos sin pappa. Nu vill hon pröva på att vara nykter i ett helt år.

Musikerna Eränkö och Myllykoski är storkonsumenterna. Eränkö är periodare vilket är extra riskfyllt eftersom han har diabetes. Myllykoski är den gravast alkoholiserade av de medverkande. Han dricker så pass mycket att han hotas få sparken från bandet om han inte får ordning på sitt beroende.

Serien är inspelad från december 2013 till januari 2015 och följer sina huvudpersoner genom dryckeshögtider som valborg, midsommar och semester. Jussi Kinnunen och Pia Sumupuu, som båda har erfarenhet av alkoholism, erbjuder de medverkande hjälp och stöd i nykterheten.

På med korken sänds i TV1 tisdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 15.15 och måndagar kl. 9.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.