Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ett år på lyxhotellet

13 jan , 2015, 19.00 Malin Slotte

 

Bo på hotell för flera tusen euro natten. Den resebudgeten kan de flesta av oss bara drömma om. Sådan lyx har bara de allra rikaste tillträde till. Men en glimt av himmelriket ger den tredelade BBC-dokumentärserien Inside Claridge’s från 2012. Under ett helt år har det femstjärniga lyxhotellet Claridge’s i London låtit filmteamet följa dem. Claridge’s är känt som ett hotell som föredras av kungligheter, och kallas därför ibland för ”ett annex till Buckingham Palace”.

Serien tar oss med in i en värld av ofattbar lyx och service. Ett rum kostar från 800 euro natten, och för 6 000 euro kan man få hyra hela övervåningen i detta överdådigt vackra art deco-hotell från 1812, som är det enda hotellet i London som har kvar sin hisspojke.
Gästerna är lika exklusiva som hotellet, och även om vi får inblick i de lyxiga sviterna är sekretessen kring de boende stor. De refereras till som ”en prinsessa” och ”en popstjärna” när personalen noggrant förbereder deras ankomst. Varje önskning ska tillgodoses, om det så gäller att bygga till en jaccuzzi i badrummet eller förvandla ett av rummen i övervåningen till ett temporärt kök. Varje gäst som anländer får en handskriven personlig hälsning till rummet, och i programmet får vi se personalen grubbla på om det ska stå ”Dear The Edge” eller kanske bara ”Dear Edge”, när U2:s gitarrist väntas till hotellet. Om stjärnorna håller sig undan får vi däremot träffa ett äldre miljonärspar som återvänt till hotellet i fyrtio år. De är respektabla gäster och deras rum ställs i ordning precis som de vill ha det varje gång. Fotografier används till hjälp för att personalen ska minnas exakt var paret vill att möblerna ska stå.

Claridge’s står för det mest brittiska man kan tänka sig, men liksom på så många andra hotell i väst är en stor del av personalen invandrare. Hotelldirektören är exempelvis tysk. Alla verkar de handplockade för sin exceptionella tjänstvillighet, företagsamhet och artighet. Snyggt parerar de frågor om sitt jobb, exempelvis om de inte känner avund mot dessa rika gäster:

– Nej, de har säkert arbetat hårt och förtjänar detta, svarar den behaglige butlern.

Hotellet sänds i TV1 tisdagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 8.05 och söndagar kl. 13.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.