Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Så har Ryssland präglat Finland

18 jan , 2015, 18.15 Malin Slotte

 

Suomi on ven‰l‰inen

För två år sedan klampade Juhani Seppänen rakt in i ett getingbo då serien Finland är svenskt visades i Yle. För en del var tanken att Finland är starkt präglat av Sverige så provocerande att reptilhjärnan tog över reaktionerna. Få se hur mottagandet blir av Seppänens nya serie Suomi on venäläinen. Där undersöker Seppänen hur det ryska präglat finländarna.

Om förhållandet till Sverige komplicerats av lillebrorskomplex, är det rädslan som dikterat inställningen till Ryssland. Det har tagit sig uttryck i rysshat eller russofobi, vilket även är temat för det inledande avsnittet av den tiodelade serien. Historiker, experter och författare, bland dem Henrik Meinander och Matti Klinge, förklarar den historiska bakgrunden till finländarnas avoga inställning till Ryssland. Ryssar bosatta i Finland får svara på frågan om det fortfarande finns rysshat. Efter händelserna i Ukraina är serien högaktuell. Detta är däremot en slump; serien började spelas in innan Krimkrisen.

Ämnet är tveklöst intressant, och det är både gediget och påläst gjort. Däremot är förverkligandet inte den mest sprittande och innovativa formen av tv-berättande, och ofta är det även informationstungt. I första delen rör sig Seppänen kring Uspenskijkatedralen och Senatstorget och slår sig ner på parkbänkar. Den visuella upplevelsen är så anspråkslös att det kanske till och med hade varit lättare att ta till sig allt i radioform, även om publiken då förstås blivit mindre.

De övriga avsnitten handlar om nationalkaraktär, östhot, S:t Petersburg, kommunism, språk, Gamla Finland, ekonomi, finlandisering och nutid. Bland de medverkande noteras general Gustav Hägglund och historiker Max Engman.

Finland är ryskt sänds i TV1 söndagar kl. 18.15, repris måndagar kl.  00.45 och onsdagar kl. 16.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.