Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Rätt att vägra utföra aborter?

19 jan , 2015, 20.00 Malin Slotte

 

Spotlight: Onko aborttioikeus uhattuna?

Medborgarinitiativet för att vårdpersonal ska ha rätt att vägra medverka vid aborter har lyckats samla in 50 000 namn, vilket krävs för att riksdagen ska ta upp ärendet till behandling. Finland har hört till de få länder i Europa där denna rätt att av samvetsskäl välja bort en arbetsuppgift inte existerat. I flera länder där rätten finns använder sig en stor del av läkarkåren av den. I exempelvis Portugal vägrar 80 procent av läkarna att utföra aborter.

De uppgifterna redovisas i Barbara Savolainens granskande program, där både de som är för och emot en lagändring kommer till tals. Enligt gynekologen Sari Tanus, som ligger bakom medborgarinitiativet, görs 10 000 aborter om året i Finland, vilket innebär att var sjunde graviditet avbryts. För henne handlar det inte bara om sjukvårdspersonalens samvetsfrihet och fostrets rättigheter, utan också om den gravida kvinnans psykiska hälsa. Hon tror att en stor del av de psykiska problem kvinnor lider av kan vara sviterna av en abort. Hon är även emot abort i de fall då fostret inte är livsdugligt; det är bättre för kvinnans kropp och psyke att livet får ha sin gång, anser hon.

De som ifrågasätter denna samvetsfrihet ser medborgarinitiativet som ett led i en nykonservativ trend i samhället. Forskaren Anna Heino varnar för att en lagändring skulle öka ojämlikheten mellan kvinnor. Ifall inte den egna hälsostationen utför ingreppet, måste man vända sig till den privata sektorn, och kanske resa långa vägar för att få graviditeten avbruten. Och det har alla inte råd och möjlighet till.

Både Sannfinländarnas Timo Soini och Centerns Juha Sipilä har ifrågasatt kvinnans rätt till fri abort, och de leder partier som antas ha framgång i vårens val.

Spotlight publiceras på Yle Arenan måndagar kl. 20.00 och sänds i Yle Fem tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 16.55.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. 1970 skriver:

    Jag hoppas jag uppfattat Sari Tanus uttalande fel- att hon inte försöker göra sig till taleskvinna för ALLA kvinnor som genomgått en abort-alltså när det blir tal om den berörda kvinnans psykiska hälsa ?

  2. Malin Slotte skriver:

    Jag uppfattade att hon menade att en betydande del av de psykiska problem kvinnor lider av kan härledas till aborter. Det är hennes antagande och rätt mycket sagt.

Kommenteringen är stängd.