Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Danmarks dyraste tv-serie någonsin

20 jan , 2015, 21.00 Malin Slotte

 

I fjol var det 150 år sedan Danmarks nederlag i det Dansk-tyska kriget 1864. Detta trauma i den danska historien uppmärksammades med den dyraste dramaserien som någonsin producerats i Danmark. Drygt 23 miljoner euro kostade de åtta avsnitten, och över hälften av summan stod den danska riksdagen för.

Vi får ta del av detta dramatiska kapitel i den danska historien via torparbröderna Peter och Lausts uppväxthistoria. Berättelsen tar avstamp 1851 då deras far är en av dem som återvänder från det första kriget mot Preussen. Kriget har präglat de återvändande männen på olika sätt, och själva växer de upp för att bli soldater i nästa krig. Det råder nationalistiska stämningar i landet, och serien följer även biskop D.G. Monrads avancemang till statsminister. Sättet att porträttera honom har väckt diskussion då han framställs som smått förvirrad.

Det handlar om minnet, krigets pris och det som lagt grunden för dagens Danmark. För att knyta ihop händelserna för 150 år sedan med nutid, använder sig serien av en parallellhistoria om en tonårsflicka som hamnat snett i livet och vars bror även stupat i ett krig utomlands. Socialen skickar henne till en gammal man i en herrgård, och det visar sig att mannens släkt har kopplingar till händelserna 1864.

Danskarna är kända som en av de bästa tv-serieproducenterna i världen. Att pengar inte är allt för att det ska bli bra är 1864 ett exempel på. Det är heller inte är det lättaste att blåsa liv i historia med fiktionens hjälp och få personerna att kännas levande, särskilt då det här handlar om skeenden som inte är så kända utanför Danmark. Serien är stilig och pompös på ett långsamt, lite drömmande sätt. Den är inte usel, men den kräver onekligen sitt tålamod av tittaren.

1864 sänds i TV1 tisdagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 22.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.