Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Ingen reklam för Göteborg

25 jan , 2015, 21.00 Malin Slotte

 

Johan Renck (född 1966) är svensken som på nittiotalet gick under artistnamnet Stakka Bo och hade hits som Here we go again. Så småningom började han göra reklamfilmer och musikvideor, och har producerat videor för stjärnor som Madonna, Kylie Minogue, Robbie Williams, Beyoncé, Suede och Robyn. På senare år har han även regisserat avsnitt av amerikanska storserier som Breaking Bad, The Walking Dead och Vikings.

Den tvådelade miniserien Ettor och nollor (SVT 2014) är hans tv-regidebut på svenska. Med hjälp av ett suggestivt soundtrack signerat Kent suger Renck och manusförfattaren Oskar Söderlund oss ner i träsket i Göteborgs undre värld, och en snårig härva av kontokortsbedrägerier rullas upp. Det hela artar sig till en riktigt rå och skitig skröna, berättad av Sebbe (Jonathan Andersson), en sjabbig missbrukare i härvans utkant, som polisen tagit in för förhör. Efter att ha hotats med utlämning till FBI och USA börjar Sebbe gola för den strama överklasspolisen Petra (Liv Mjönes) som fått i uppdrag att förhöra honom.

Via Sebbe introduceras vi för ett gäng giriga kriminella och deras interna affärer och intriger. Gustaf Skarsgård spelar kriminalbossen Karl, en stöddig alfahanne utan klass och finess som irriterande maniskt slafsar på sitt tuggummi. Vi har Måns Herngrens Dick, en prydligt stram kostymnisse från Stockholm som inte alls har den rätta staken för de här kretsarna. För att nämna några i ett mustigt, men knappast sympatiskt, persongalleri där nationaliteterna är många. Estetiskt rör vi oss i trista, gråblå industri- och betonglandskap, och intrigen är full av sadistiska våldshandlingar. Exempelvis rullar det hela i gång med att det regnar kroppsdelar efter en explosion. Det är riktiga råskinn det handlar om, samtidigt som det också ligger ett löjets skimmer över det hela.

BBC har velat göra en brittisk version av serien, som fick silver i tv-filmklassen på den asiatiska tv-festivalen Seoul Drama Awards. Den andra delen sänds nästa söndag.

Ettor och nollor  sänds i Yle Fem söndag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.