Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

En mild drift med kyrkan

27 jan , 2015, 21.30 Malin Slotte

 

Allt nordiskt som Yle Fem visar är inte public service. Efter succén med Solsidan fortsätter kanalen samarbetet med svenska TV4, och visar nu den åttadelade komediserien Halvvägs till himlen som producerats i två säsonger. Som upphovsmän och huvudrollsinnehavare ser vi komikerna Johan Glans och Anders Jansson. Båda är bekanta från tv, Jansson bland annat från SVT-komediserien Starke man (2010–11) som drev med kommunalpolitiker. Ute i ett liknande ärende är Halvvägs till himlen, som också utspelar sig på liten ort och riktar den komiska udden mot strukturer, men här gäller det kyrkan i stället.

Glans spelar den unge, entusiastiske men fumlige och tafatte prästen Albin Olsson, som återvänder från Afrika för att bli ny kyrkoherde i den fiktiva kommunen Östra Nöbberup. Han står för nytänk och förnyelse, och krocken med den övriga församlingen som är van vid att saker görs på ett visst sätt är oundviklig. Jansson spelar komministern Jan som sidsteppades när kyrkoherdetjänsten tillsattes och nu gör allt för att motarbeta Albin. Som sin vapendragare får Albin diakonen Jenny (Jenny Skavlan), och i rollen som den äldre avgående kyrkoherden ser vi Jan Malmsjö återkomma i en inte fullt lika demonisk prästroll som i Fanny och Alexander.

Serien kretsar kring gnisslet som uppstår när det traditionella gamla utmanas av nytänkande och förändring, en konflikt som är högst aktuell för kyrkan i dag. Albin i sin ungdomliga munkjacka vill gott, men är bara människa med alla svagheter det innebär. Han har ständigt nya idéer för hur kyrkan kunde förnyas. Det är en rätt harmlös drift med kyrkan, som knappast lär stöta någon. Elakhet är heller ingen förutsättning för bra humor, dessvärre är det här med få undantag inte särskilt roligt.

Halvvägs till himlen sänds i Yle Fem tisdagar kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.