Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

I Tyskland är staten sutenör

29 jan , 2015, 15.36 Malin Slotte

 

Silminn‰kij‰: Euroopan porttola

Många länder går mot en allt strängare lagstiftning kring prostitution. Tyskland har däremot valt en helt annan väg och legaliserade bordellverksamhet år 2002. Det här har gjort Tyskland till ett av världens ledande länder för sexturism, och branschen verkar blomstra. I det tyska programmet som Yle bearbetat berättar sexföretagare med dollartecken i pupillerna om hur bra det går och hur de planerar att utveckla verksamheten. Lagligheten som innebär att sexföretagare och -arbetare betalar skatt gör att tyska staten kammar in betydande summor.

Programmet intresserar sig främst för hur systemet fungerar och förklarar ingående hur affärsverksamheten går till. Vi får besöka Europas största bordell och även höra om en av de nyaste affärsidéerna i branschen, en auktionssajt där man köper kvinnor som på en sexbranschens motsvarigheter till Ebay.

En sexarbetare som verkar fungerar som ett PR-alibi för branschen intygar att hon njuter av sitt arbete, och hävdar att prostitution blivit en trend. Många är de studenter och hemmafruar som tar chansen till detta lukrativa extraknäck. Hon påstår också att hon tjänar 15 000 i månaden. Det är inkomster som långt ifrån gäller alla i branschen, inser man då halvtimmestaxan på vissa ställen är 30 euro eller mindre. Priskonkurrensen är hård eftersom det strömmar in flickor från öst, men människohandelsaspekten är inget programmet uppehåller sig vid.

Programmet hanterar ämnet genom neutralt beskrivande snarare än kritiskt ifrågasättande. Men trots den glättiga fasaden branschen uppvisar skymtar ibland även en annan sida. Den liberala lagstiftningen har inte gjort prostitution till ett hedervärt yrke bland alla andra. Dubbelmoralen finns kvar, också bland dem som själva är i branschen. Som den förmögne bordellföretagaren som blir förolämpad av frågan om han kan tänka sig att hans egen dotter ska jobba med detta i framtiden. Däremot hoppas han att sonen en dag ska ta över det imperium han byggt upp.

Ögonvittnet sänds i TV2 torsdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.