Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju

Växa upp i alkoholisthem

17 feb , 2015, 17.06 Malin Slotte

 

Pullopostia lapsuudesta

Två miljoner människor i Finland är anhöriga till alkoholister. Det är en oerhört stor del av befolkningen.

De här personerna ges röst i den sexdelade serien Pullopostia lapsuudesta som är en del av Yles pågående Hundra dagar utan sprit-satsning.

I serien berättar sex vuxna personer om hur det var att växa upp i ett alkoholisthem. I första avsnittet får vi höra fotografen och den samlingspartistiske Kuopio-politikern Mikko Mäntyniemis historia. Han berättar lugnt och sansat om alldeles ohyggliga barndomsminnen. Det var pappa som söp, en begåvad man som spriten förvandlade till ett monster och gjorde farlig både för sin familj och omgivningen. Pappan hade universitetsbakgrund och var en hängiven kommunist – stryk var metoden som skulle härda sonen till man.

Allt detta berättar Mikko om utan minsta tillstymmelse till upprördhet, kanske för att det här är upplevelser som han klarat av att lägga bakom sig. Han berör också att han velat undvika att bli likadan som sin far både som make och pappa, och den här biten hade man gärna velat veta mera om.

Överraskande nog åker han hem till sina föräldrar och dricker kaffe – det här är verkligen en berättelse om att släppa taget och sluta försöka förändra det som inte går att förändra. Ens föräldrar är som de är, och själv har man ett eget liv att leva. Nej, fadern har inte blivit nykterist, förstår vi, och föräldrarna talar heller inte om det som Mikko berättat om tidigare i programmet. Mer än en skämtsam diskussion kring alkohol blir det inte, och för tittaren ter sig detta märkligt, som en flodhäst i vardagsrummet, men poängen är kanske att det är så det är i den här familjen? Det som har hänt är inget man pratar om, ens i ett tv-program som handlar om just det.

Flaskpost från barndomen sänds i TV1 tisdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 15.15 och måndagar kl. 9.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.