Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

En liten pojke och en vuxen pojke

18 feb , 2015, 11.15 Malin Slotte

 

1998 skrev den brittiske författaren Nick Hornby romanen Om en pojke (About a Boy), om en pojkes och en vuxen mans vänskap. 2002 blev boken film med Hugh Grant i huvudrollen. Och i fjol gjorde den amerikanska tv-kanalen NBC boken som sitcomserie. Yle visar den första säsongen på tretton avsnitt från måndag till onsdag med start i kväll. I USA visades den allra sista delen av den andra och sista säsongen i går.

Huvudpersonen Will Freeman (David Walton) är en ungkarl och musiker som lever på royaltyn. Det enda han behöver tänka på är sig själv och att ragga upp snygga kvinnor. Han tvekar inte att ljuga om att han själv har barn för att öka sina chanser på dejtingmarknaden. En dag flyttar den ensamstående mamman Fiona (Minnie Driver) in i grannhuset med sin 11-årige son Marcus (Benjamin Stockham). I boken och filmen är mamman psykiskt instabil, men det verkar som om serien tonat ner detta. I stället understryks hennes new age-tendenser och som vegan kommer hon genast på kollisionskurs med köttätaren Will som nonchalant står och vänder sina biffar över grillen i trädgården.

Marcus däremot tvingar sig på Will med det ensamma och sällskapsjuka barnets enträgenhet – han är mobbad och saknar jämnåriga kamraterna och behöver en fadersfigur. Will som inte är den bästa förebilden är föga förtjust, men förstår snart att dra nytta av Marcus i kärlekslivet genom att utge honom för att vara sin son.

Will är med andra ord en klassisk egoist som ljuger och utnyttjar människor för sina egna syften, men så populär hade den här berättelsen knappast blivit om det var allt. Här finns också hjärta och värme, för Will visar sig inte vara så sjukligt självcentrerad som han först verkar. Han har trots allt förmåga till inlevelse och empati, sidor som pojken tar fram i honom och får honom att mogna och växa.

Tv-serien verkar följa bokförlagan löst; man bygger vidare på grundkonstellationerna och karaktärernas personligheter. Åtminstone initialt fungerar serien bra, inte minst för att det uppenbart ligger en bra berättelse i botten. Det är också både levande och engagerande förverkligat, men kanske mer för en vuxnare publik, även om åldersrekommendationen är från sju år.

About a Boy sänds i TV2 måndagar, tisdagar och onsdagar kl. 20.30

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.