Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Vilse i feminismen

1 mar , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

På nittiotalet var feminismen mediesexig, åtminstone i de svenska kvällstidningarna, tack vare skribenter som Linda Skugge och Belinda Olsson. De var skitcoola, tuffa och roliga tjejer med pennor vassa som sylar. Det de skrev var mitt i prick, de hade verkligen insett något om världen, könet och makten. 1999 väckte antologin Fittstim rabalder, bland annat genom att publicera ett nedsättande brev från Ulf Lundell till recensenten Karolina Ramqvist.

Så gick åren. Belinda Olsson, som tillsammans med Skugge var redaktör för Fittstim, skaffade familj och började leda debattprogram i SVT. I fjol, femton år sedan Fittstim kom ut, gjorde hon den tredelade serien Fittstim – min kamp (en blinkning till Knausgårds manligt ogenerade självcentrering kanske?) där hon tog pulsen på inget mindre än den svenska feminismen av i dag. Med sig själv som självklart centrum och utgångspunkt gör hon en forskningsresa med nedslag i olika fenomen och feminismer. Greppet är lättsamt och underhållande, på det där infotainmentsättet som är SVT:s specialitet. Hon gör programmet med ett lätt ironiskt grepp i samma stil som geniförklarade komiker som Henrik Schyffert, Fredrik Lindström och Erik Haag skulle göra det. Hon är inte rädd för att smutsa ner sig själv och framstå som dum eller löjlig, och hon ställer kritiska, obekväma frågor när hon kämpar med den ism som hon själv fortfarande bekänner sig till. Saken är nämligen den att någonting skaver, något har hänt sedan 1999, Belinda känner sig inte längre hemma i dagens feminism.

Belinda lyckades verkligen röra om i grytan, vilket troligen också var avsikten, och fick utstå en tsunami av kritik för serien. Den har kritiserats för att vara ytlig, oanalytisk och orättvist fokuserad på spektakulära mediefenomen som toplesskamp och henuppfostran. Feminismen må ha en helt annan position i det svenska samhället än i Finland, men man behöver inte gå långt utanför mediebubblan innan jargongen är en helt annan även där. Därför har Belinda också kritiserats för att servera feminismens motståndare argument. Ändå är det både viktiga och uppriktiga frågor hon ställer, och får dessa frågor av någon anledning inte ställas är det skrämmande.

Fittstim – min kamp sänds i Yle Fem söndagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.