Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie,Underhållning

Egoungdom generationskrockar med russin

3 mar , 2015, 13.32 Malin Slotte

 

Realityserierna puttrar på i tv-kanalerna. Som tittare slänger man sig inte över dem med samma entusiasm som i början av 2000-talet då genren var ny och plötsligt fick konfliktkurvan i rutan att peka rakt uppåt. I vår satsar SVT på Under samma tak, ett klassiskt dokusåpakoncept där ett gäng helt olika individer tvingas leva tillsammans under en tid med förhoppningsvis intressanta konflikter som följd. Den här gången är det fem ungdomar tjugo plus och fem pensionärer sjuttio plus som lever tätt inpå varandra i ett för övrigt mycket vackert gammalt hus. Förmodligen har man haft serien Ung och bortskämd i tankarna, SVT-versionen av det brittiska formatet Young, Dumb and Living Off Mum där bortskämda ungdomar visade upp sin lättja och opraktiskhet. I den nya satsningen låter man den generation som ungdomarna i Ung och bortskämd förmodades provocera mest, nämligen pensionärerna, själva vara med och leka. 

Stereotyperna är dragna till sin spets. Ungdomarna har attribut som förväntas förfära äldre: rosa hår, piercingar och svartsminkade ögon. Pensionärerna å sin sida framstår som under av prydlighet och präktighet. Ungdomarna strör sina saker omkring sig och uttalar sig provocerande, genom att till exempel kalla pensionärerna för russin och tycka det är äckligt med gamla gubbar i den gemensamma jacuzzin. Pensionärerna tycker inte man ska ha tatueringar och ringar i ansiktet. Framför allt tycker de att ungdomarna ska lära sig ta hänsyn och inte bara tänka på sig själva.

Det låter kanske relativt dramatiskt, men det är faktiskt ganska snällt och harmlöst. Visst är det färgstarka personligheter som valts ut för programmet, ändå kommer man inte ifrån att det känns aningen krystat och konstruerat, ja, som en rätt tunn anrättning helt enkelt. Kanske realityserien i den här tappningen börjar spela ut sin roll?

Serien visas inte över Yle Fem, men kan däremot ses fritt på nätet på SVT Play.

Under samma tak visas i SVT Play och i SVT1 kl. 21.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.