Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Frestelsernas ö

4 mar , 2015, 19.03 Malin Slotte

 

Temptation Island var en av de mest spektakulära dokusåporna under genrens glansperiod i början av 2000-talet. Den går ut på att fyra stadgade par testar sin relation på en exotisk ö som är full av attraktiva singlar. Paren skiljs åt för att leva bland singlarna som uttryckligen är där för att fresta dem och få dem att svika sin partner. I konceptet ingår element där deltagarna tvingas titta på filmsnuttar där deras partner dejtar andra. Kommer relationen att hålla, eller går paren skilda vägar när inspelningarna är över?

Det är förstås otroligt att folk går med på att få sitt hjärta krossat på tv, men det är väl väldigt 2001 att förundra sig över sådant. En moralisk gräns drar serien i alla fall vid att paren inte får ha barn. När det uppdagades att ett av paren hade det i den amerikanska versionen blev de genast hemskickade.

Serien har gjorts i ett tjugotal länder, för det mesta på 00-talet. Över ett decennium efter att det amerikanska originalet lades ner 2003 plockar nu alltså Liv upp serien för en finsk version. Producent är Joonas Hytönen, som på senare år specialiserat sig på att göra budgetdokusåpor för småkanalerna, bland annat Viidakon tähtöset. Att en finsk version görs så här sent kanske beror på att tillräckligt många utvecklat den behövliga exhibitionismen för att delta först nu?

Tre av paren i den finska versionen är i tjugoårsåldern: Simo och Jasmina är stenhuggare respektive servitris, Sami och Krista brandman och frisör och Jere och Nina kock och restaurangarbetare. Det fjärde paret Aki och Rita börjar närma sig fyrtio och är byggnadsföretagare respektive personlig tränare. Bland singlarna hittas en erotisk dansös, en ”BB-bystdrottning” och en Mr Finland-finalist.

Det hela känns nästan retro, och dessutom ligger det en billig känsla över produktionen. Det här är liksom redan gjort och diskuterat. Världen har slagit igen boken och gått vidare, medan man här existerar i sin lilla ficka i tiden.

Nya avsnitt sänds onsdagar och lördagar.

Temptation Island Finland sänds i Liv onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 21.00, lördagar kl. 21.00 och måndagar kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.