Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

”Den här puttefnasken”

9 mar , 2015, 18.46 Malin Slotte

 

Nordisk kriminalfiction erövrar världen. Det talas om det nordiska deckarundret och nordic noir. Nordic noir vill också nya tolvdelade 100 Code på webbtjänsten HBO Nordic vara. Det är en internationell tvåspråkigt svenskengelsk produktion med både amerikaner och nordbor i producentgardet. Upphovsman och regissör för flera av avsnitten är Robert Moresco, som fick en Oscar för sitt originalmanus tillsammans med Paul Haggis för Crash 2004.

Det låter ju lovande. Och läser vi vidare i rollistan hittar vi Michael Nyqvist, känd från Milleniumtrilogin, och Dominic Monaghan, bekant från Lost och Sagan om ringen, i huvudrollerna. De är poliser som försöker komma en seriemördare på spåren i Stockholm. Det är nämligen så att unga, blonda, blåögda flickor mördas, och från New York anländer polisen Conley (Monaghan) för att bistå sina svenska kolleger i utredningen. Som sin parhäst får han mordutredaren Eklund (Nyqvist) som inte har höga tankar om jänkaren. Det skär sig redan från start och meningen är väl att männens gnabbande ska vara underhållande. Eklund kallar sin kollega för ”ett jävla amerikanskt missfoster” och ”den här puttefnasken”, och man skrattar högt. Inte för att det är stor humor, utan för att det är så barnsligt.

Faktum är att detta är betecknande för mycket i premiäravsnittet av denna produktion. Moresco må vara så mycket Oscarsbelönad han vill, det här manuset är klichétyngt och dialogen ofrivilligt komisk. När de upptäcker ett lik i terrängen trumpetar Eklund: ”What the hell is that?”. ”Jag vill inte ha någon annan, jag vill ha dig”, svarar Eklunds kvinnliga chef (det är Sverige, alltså jämställt) när han hotar sluta som polis och börja jobba som vakt i stället för att reda ut seriemorden.

Förutom att de två poliserna ogillar varandra och käftas, har de förstås hemskheter i sitt förflutna som hemsöker dem. Dessutom är en mytologisk nivå med Hades och Persefone inskriven i denna klaustrofobisk-sadistiska blondinmordhärva – det måste vara en listig jäkel till mördare som snöat in på grekisk mytologi. Det nordiska mörkret vill aldrig på ett övertygande sätt sänka sig över detta, snarare framstår det som ett osedvanligt tunt kriminalseriehantverk.

Ett nytt avsnitt publiceras på hbonordic.com varje fredag.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.