Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Rocken, idealen och kärleken

11 mar , 2015, 17.19 Malin Slotte

 

Manusförfattaren Peter Birro har en hel del både bra och uppmärksammade grejer på sin CV. Han har fått tv-priset Prix Italia hela tre gånger för serier som Hammarkullen 1998, Kniven i hjärtat 2005 och Upp till kamp 2008. Det är alltså med viss förväntan man tar sig an hans senaste tv-serie, tredelade Viva Hate, som visades i SVT i julas.

Här finns de bekanta birroska elementen som han gillar att återkomma till: Göteborg, ungdom och rockmusik. Viva Hate handlar om Daniel (Tom Ljungman), som är med i ett rockband i Göteborg någon gång i övergången mellan åttio- och nittiotal. Miljöerna är ruffiga och industriella, typerna mustiga och oborstade med ena foten i kriminaliteten, idealen höga och kompromisslösa.

Stilmässigt är det i skrönan vi rör oss. Birro och den norske regissören Jens Lien vill berätta en skruvad och underhållande historia som friskt blandar det humoristiska med det känslosamma allvaret där allt är på liv och död. Det är förstås medvetet högstämt, och realistiskt ska det knappast heller vara när Daniel, som räds kärlekens risker, exempelvis jämför att se in en kvinnas ögon med att stirra in i ett par pistolmynningar. Liksom han inte är beredd att nöja sig med något mindre än den Stora Sanna Kärleken. Det är både valpigt och romantiskt, samtidigt som tonträffen inte sitter helt rätt i serien, och det gäller både dess skruv, humor och dialog. Framför allt stör det gapiga sättet att prata, som om de medelålders upphovsmakarna bestämt sig för att det är så här ungdomen låter.

Roligare är i så fall tidsskildringen, särskilt referenserna och detaljerna i serien. I första avsnittet ser vi exempelvis Ebbot Lundberg från The Soundtrack of Our Lives spela gammal rockjournalist på lokaltidningen. När grabbarna spånar kring vad bandet ska heta i början är ett förslag The Christer Petterssons, vilket var namnet på ett band som Peter Birro själv spelade i som ung. Viva Hate, som bandet i serien sedan döps till, är namnet på Morrisseys första soloalbum. Mycket Morrissey och Imperiet och annan besläktad musik är det också på soundtracket till den här serien.

Viva Hate sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.